Miljöinfo till tankande bilister dröjer

DRIVMEDEL. Dubbelt försenat och urvattnat – regeringen har svårt att gå iland med löftet om miljö- och ursprungsinformation till tankande bilister.
– Det är andra gången de skjuter på det. Det visar att regeringen är splittrad, säger Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm.

"Det ska vara lätt att göra rätt." Det sa dåvarande miljöminister Karolina Skog (MP) i augusti år 2018 i samband med att regeringen beslutade om en förordning som ger konsumenterna rätt till information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung vid pumpen.

Men förändringarna skjuts nu fram – för andra gången. Ursprungsplanen var den 1 januari 2020, nu är det den 1 oktober nästa år som gäller. Dessutom har regeringen, efter invändningar från EU-kommissionen, backat på löftet om ursprungsmärkning vid pumpen. Informationen om drivmedlets klimatpåverkan ska finnas vid pumpen, men för att få information om ursprung måste konsumenten gå till leverantörens webbplats.

"Regeringen inte handlingskraftig"

Jens Holm, ordförande i riksdagens trafikutskott och V:s klimatpolitiska talesperson, är inte imponerad.

– Vitsen är att informationen ska finnas där vid köptillfället, ungefär som på en livsmedelsförpackning, säger han till Altinget.

Enligt Holm är både förseningarna och försämringen av ursprungsförslaget tecken på att regeringen är splittrad och inte handlingskraftig.

– Det finns säkert en entusiasm inne på miljödepartementet, men andra anser att det är viktigt att vända och vrida på det så att inte Bryssel slår oss på fingrarna. Jag tycker det är lite sorgligt, att man inte har kompetens och självförtroende nog att lägga fram adekvat lagstiftning, säger han.

Debatt i riksdagen efter påsk

Jens Holm har i en interpellation i början av mars frågat om miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tänker fortsätta arbeta för att konsumenterna ska få ursprungsmärkning vid pump. Interpellationsdebatten i riksdagen är den 17 april.

– Nu blir det en dimension till i den debatten, om varför regeringen drar det här i långbänk, säger Jens Holm.

Forrige artikel FN ställer in årets klimatmöte FN ställer in årets klimatmöte Næste artikel Hon tar över Återvinningsindustrierna Hon tar över Återvinningsindustrierna
Svante Axelsson om Preem:

Svante Axelsson om Preem: "Egentligen är jag inte förvånad"

PREEMRAFF. Preems styrelsebeslut att dra tillbaka sin Preemraff-ansökan visar hur klimat och ekonomi går hand i hand, enligt Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson. Han avfärdar också påståendet om att han skulle ha försvarat en utbyggnad.