Analys av 
Johanna Alskog

Miljö- och energisommaren på fem minuter

TERMINSSTART. En frispråkig utredare fick gå, en regeringskritiker fick komma in i värmen och en före detta statssekreterare hann få två uppdrag. Altinget Miljö&Energi sammanfattar sommaren.

Johanna Alskog

Semester eller ej, miljö- och energipolitiken slipper man aldrig undan. På en ö i Åbolands skärgård lärde jag mig mer om de finska strandskyddsreglerna (japp, de innehåller rejäla undantag för att möjliggöra bastubyggen). I ett vandrarhemskök i norska Telemark berättade en tysk miljöjurist om vattenkraften och införandet av EU:s vattendirektiv (japp, även i Tyskland är vattenkraft ett konfliktfyllt område).

Men nu är sommaren över och vi står inför en spännande, intressant höst med stora utmaningar – som en politiker skulle uttrycka det. Här är en snabb genomgång av ett antal händelser, beslut och utnämningar som skett inom miljö- och energipolitiken under sommaren och som kan vara bra att ha koll på inför terminsstarten.

Från blåslampa till samordnare

Att Naturskyddsföreningens mångårige generalsekreterare Svante Axelsson skulle sluta var redan känt, under Almedalsveckan blev det offentligt att han nu går från att punktmarkera regeringen till att bli utredare åt regeringen. Hans nya uppdrag är att samordna projektet Fossilfritt Sverige. Läs mer om uppdraget och hitta regeringens direktiv till Axelsson här.

Utredaren som tänkte för högt

Få skogsintresserade lär ha undgått de upprörda reaktionerna inom skogsnäringen efter skogsvårdslagsutredaren Charlotta Riberdahls uttalande om den privata äganderätten vid ett seminarium under Almedalsveckan. Det hela slutade med att Riberdahl fick lämna sitt utredningsuppdrag. Vem som ska fortsätta utredningsarbetet är ännu inte klart, regeringens mål är att hitta en utredare "så fort som möjligt", enligt Buchts pressekreterare. Men skogsutredare växer inte på träd, att tillsätta Riberdahl tog regeringen ett kvartal.

Trafikverket och klimatet

Precis före sommaren blev Trafikverkets fördjupade rapport om vilka åtgärder i infrastrukturen som krävs för att minska utsläppen av växthusgaser klar. Arbetet med att ta fram ett underlag till regeringens transportinfrastrukturplanering för 2018-2029 har omgärdats av uppgifter om en klimatrapport som ska ha stoppats av näringsdepartementet, enligt Ekot i december. Uppdraget att fördjupa underlaget kring hur klimatutsläppen från transportsektorn kan minskas, med 60 eller 80 procent till år 2030, gav regeringen till Trafikverket i mitten på maj, med en uppmaning att vara klara redan den sista juni. Läs den snabbt framarbetade rapporten här.

Buchts kamp med livsmedelsstrategin

Regeringens och landsbygdsministerns arbete med att presentera en Livsmedelsstrategi börjar alltmer likna en komplicerad förlossning. Flera seminarier under Almedalsveckan handlade om livsmedelsstrategin – som dock inte hade hunnit bli klar och istället antog formen av en elefant i debattrummet. Sven-Erik Buchts bedömning var att förhandlingarna med den borgerliga oppositionen skulle gå kvickt, men där gick han på grund.

Sommaren är över och förhandlingarna pågår fortfarande, meddelar hans pressekreterare till Altinget och tillägger att semestrarna bidragit till att det tagit extra lång tid. Läs mer här om en livsmedelsstrategi med förhinder och de borgerligas respektive regeringens verklighetsbeskrivning av förhandlingarna.

Romsons statssekreterare får dubbla uppdrag

Tidigare miljöministern Åsa Romsons statssekreterare Göran Enander har hunnit få dubbla uppdrag av regeringen under sommaren. Han har gått från länsöverdirektör vid länsstyrelsen i Skåne till att vikariera som landshövding, detta i väntan på att regeringen ska utse en efterträdare till den tidigare landshövdingen Margareta Pålsson. Parallellt med landshövdingearbetet ska Enander utreda införandet av statliga energisparlån åt regeringen och bostadsminister Peter Eriksson. Han ska föreslå hur ett statligt finansierat lån för energieffektivisering av bostäder och andra byggnader borde utformas. En första delrapport ska lämnas till regeringen redan den sista november i år. Läs direktiven här.

KD:s Ebba Busch Thor glömde klimatet

Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman har avslutat sitt uppdrag med att ta fram en klimatstrategi för Sverige. Han har öppet uttryckt frustration över att den parlamentariska beredningens klimatförslag inte har fått mer uppmärksamhet och utrymme i medierna. Men inte heller partiledarna tycks ha klimatet särskilt högt upp på agendan alla gånger. Se Altingets genomgång av partiledarnas tal under Almedalsveckan här.

Nämnda personer

Göran Enander

Leder Svenska kyrkans skogsutredning
Fil. kand i hälso- och miljövård (Umeå uni., 1980)

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00