Matlandet lever vidare

BUDGET. Förra landsbygdsminister Eskil Erlandssons (C) hjärteprojekt har återuppstått. Riksdagen röstade igenom Alliansens landsbygdsbudget, inklusive dess extra 35 miljoner kronor till Sverige - det nya matlandet.

Det är något oklart på vilket sätt S+MP-regeringen ska driva vidare ett projekt som i så pass hög grad förknippas med en minister i den förra regeringen. Men när riksdagen på fredagen röstade för Alliansens förslag till landsbygdsbudget innebar det samtidigt att Matlandet-projektet nu ska återupplivas.

- Vi säger nej till de rödgrönas skattechock på landsbygden och på ungas jobb. I stället väljer vi att satsa på jobb och utveckling genom att göra satsningar på Sverige – det nya matlandet och se till att de kan fortsätta, sade före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i debatten i kammaren inför beslutet.

En debatt om landsbygden och lantbruket som till stor del handlade om beslut som ligger utanför landsbygdsbudgeten: skatt på handelsgödsel, kilometerskatt och olika uppfattning om skydd av skogsmark.

Login