Livsmedelsverket står fast vid mjölkråd

KOST. Protesterna mot kostrådet om 2-5 deciliter mjölk per dag fick inte Livsmedelsverket att vika ner sig. I de nya miljöanpassade kostråden till svenska folket håller myndigheten fast vid sin åsikt – och har fått LRF Mjölk med på båten.

LRF Mjölk och Arla har inte varit ensamma om att rasa mot Livsmedelsverkets förslag om att svenska folket ska få rådet att äta mellan två och fem deciliter mjölk, yoghurt eller fil per dag. De har även fått understöd från forskare vid SLU som varnat för att befolkningen kommer att släcka törsten med söta drycker i stället.

Men när Livsmedelsverket i dag publicerade de färdiga kostråden står det klart att det är 2-5 deciliter som är ska vara tumregeln när svenskarna planerar sin kosthållning. I stället är det LRF Mjölk som har bytt åsikt och har inte längre "starka invändningar" utan anser att Livsmedelsverket resonerar "klokt" som poängterar vikten av mjölk och mjölkprodukter.

Enligt Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, har ingenting ändrats rent konkret i råden om mejeriprodukter.

Login