Liberalerna öppnar för att behålla tyskt kol

VATTENFALL. Den borgerliga enigheten kring Vattenfalls tyska kolkraftverksamhet börjar gå upp i sömmarna. Liberalernas Maria Weimer öppnar för att behålla kolkraften och Kristdemokraterna Penilla Gunther vill ställa miljökrav på köparen.

Kristdemokraternas energipolitiska person Penilla Gunther och Liberalernas energipolitiska talesperson Maria Weimer.
Kristdemokraternas energipolitiska person Penilla Gunther och Liberalernas energipolitiska talesperson Maria Weimer.
Johanna Alskog

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin beklagade sig i en riksdagsdebatt förra veckan över att det inte finns stöd för en tydligare klimatstyrning av Vattenfall från de fyra borgerliga partierna. Det vill säga att Vattenfall inte ska sälja den tyska kolkraften vidare. Det är det en uppfattning som inte är uppdaterad, enligt Maria Weimer, Liberalernas energipolitiska talesperson.

– Lise Nordin utgår från att vi har samma position som för fyra år sedan. Vi har ökat våra miljökrav. Vi vill ställa ökade klimat- och miljöhänsyn vid en affär som vi inte förespråkade när vi satt i alliansregeringen, säger hon till Altinget.

Liberalerna vill fortfarande att Vattenfall ska sälja den tyska kolkraften, men inte till vilket ekonomiskt och miljömässigt pris som helst.

– Vi har tittat på vilka köpare som finns. Många av dem är företag som inte har något bra miljörecord, det är företag som inte tar klimat- och miljöhänsyn. Vi har inte bytt fot, men tycker att det är viktigt att ställa miljökrav vid en affär, säger hon och fortsätter:

– Vi är öppna för att det kan finnas argument för att avstå från en affär. Det handlar om pris och köpare.

Maria Weimer säger att hon förstår att Miljöpartiet vill skjuta ifrån sig ansvaret för en eventuell affär, då partiet är klämda i regeringsställning. Men Liberalerna anser att frågan på något sätt bör passera riksdagen.

– Det vore vettigt att ha en diskussion, att riksdagen är delaktig. Men vi har inte fått några sådana propåer från regeringen. Det handlar ju om en omfattande förändring av Vattenfalls produktionsmix, säger hon.

C längtar efter försäljning

Centerpartiet däremot anser inte att frågan hör hemma i riksdagen. "Det är dock viktigt att påpeka att försäljningen ytterst är en fråga för styrelsen och ägaren, och så som reglerna för de statliga bolagen ser ut är det regeringen som ansvarar. En eventuell affär kommer alltså inte att prövas i riksdagen.", sade Centerpartiets Helena Lindahl vid förra veckans riksdagsdebatt.

Partiet är också fast övertygade om att det tyska kolet, "som aldrig borde ha köpts", ska säljas. "Vattenfall ska vara ledande i den gröna omställningen. Att sälja den europeiska verksamheten är ett steg i rätt riktning. Det har vi velat göra länge.", sade Lindahl.

KD vill se en villkorad affär

Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Penilla Gunther anser att en eventuell försäljning borde innehålla motkrav.

– Jag hävdar att man som säljare kan ställa krav på dem som köper. Risken är stor för ett företag som vill köpa till underpris, det är inte otroligt om det är företag som inte är så intresserade av miljöarbete, säger hon och konstaterar att sådana krav borde har ställts tidigt i processen.

– Det enda man kan göra nu är rimligen att stänga möjligheten till köp och återkomma med en ny typ av försäljning. Den risken är inte särskilt stor.

Penilla Gunther tror att det blir en affär och att bolaget är redo att gå långt för att genomföra den.

– Jag har svårt att se att man vill behålla den här verksamheten. Det har pågått så länge nu. Frågan är hur länge man kan hålla på? säger Penilla Gunther som anser att det är en rent juridisk fråga vem som ska säga ja eller nej till en affär – bolagets styrelse, regeringen eller eventuellt riksdagen.

Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiska talesperson, är av samma uppfattning. Det är regeringens uppgift att göra en bedömning om en försäljning ska avgöras av riksdagen. Den bedömningen ska inte göras utifrån att det är en politiskt känslig fråga, utan utifrån de ägardirektiv och regelverk som finns kring styrningen av statens bolag.

– Vi kommer inte använda det i något politiskt spel, säger han.

M: Bolag och regering avgör

 Huruvida den tyska kolkraften ska säljas eller ej, är först och främst bolagets sak att avgöra, enligt Hjälmered.

– Det är fortfarande vår uppfattning att det är rimligt att sälja den tyska kolkraften. Men bolaget bör själv göra en bedömning, utifrån ekonomiska och strategiska hänsyn, säger han.

Sverigedemokraterna är av åsikten att den tyska verksamheten ska säljas, men "Någon panikutförsäljning till reapris, där svenska folket förlorar mångmiljardbelopp, är inget som Sverigedemokraterna kommer att ge sitt stöd till.", enligt ett tidigare uttalande från partier.

Vänsterpartiet vill behålla kolkraften och avveckla den. Miljöpartiet vill ursprungligen samma sak, men har i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna – och med hänvisning till det parlamentariska läget – tvingats lägga ner planerna på att stoppa en affär.

Enligt uttalanden från Vattenfalls vd Magnus Hall är tidsplanen att en affär kan avgöras före sommaren.

Dokumentation

Läs om förra veckans riksdagsdebatt:

Noll kronor till statskassan från Vattenfall



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00