Debatt

(L): "Miljöpolitiken ska utgå från marknadskrafterna"

DEBATT. Miljöpartiet slår sig gärna för bröstet för att vara det enda partiet som tar miljöfrågorna på allvar. Lyckligtvis finns ett liberalt alternativ som utgår ifrån marknadskrafterna som vårt bästa instrument för att stoppa miljöförstöring, skriver Liberalerna i Skåne.

Louise Eklund, Cristina Glad och Gilbert Tribo.
Louise Eklund, Cristina Glad och Gilbert Tribo.Foto: Liberalerna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Gilbert Tribo (L) gruppledare för Liberalerna i Region Skåne
Cristina Glad (L) vice gruppledare för Liberalerna i Region Skåne
Louise Eklund (L) ordförande Gröna liberaler syd

Allt för ofta pratas det om förbud och tvång i svensk miljöpolitik. För oss liberaler handlar det om att göra det enklare för människor att göra bra miljöval. Vi vill prata om en miljöpolitik som utnyttjar marknadskrafter för att göra det dyrare att förstöra miljön och mer gynnsamt att arbeta. Det vill vi göra med en så kallad grön skatteväxling, där höjda skatter och avgifter för det som förorenar vår miljö, som diesel, kemikalieläckage och fordonskatt, möts med sänkta skatter på det som är tillväxtfrämjande, som exempelvis inkomstskatter.

Vidare vill vi liberaler hellre prata om hur politiken kan främja och stimulera grön teknikutveckling, snarare än att prata om statliga stöd och subventioner. Vi ser inget motsatsförhållande mellan ett hållbart klimat och ekonomisk och teknisk utveckling. Tvärtom är de högst beroende av varandra och måste utformas tillsammans för att miljöpolitiken ska lyckas.

Solenergi ett lysande exempel

Ett exempel där liberal miljöpolitik håller på att lyckas är i utvecklingen av solenergi. När politiker inte har kunnat komma överens i klimatförhandlingar har näringslivet gjort stora ansträngningar för att utveckla ny teknik för solpaneler. I mer än 30 länder är redan solenergi billigare än de fossila alternativen. Utvecklingen går snabbt och i dag väljer allt fler att installera solpaneler i sina hem. Detta är ett lysande exempel på hur marknadskrafter lyckats skapa ett nytt energialternativ som är både kommersiellt och miljömässigt hållbart.

(L) vill ta bort hindren

Liberalerna ser det som politikens uppgift att undanröja hindren för näringslivet att fortsatta utveckla solenergiindustrin och andra förnybara energialternativ. På ett liknande sätt vill vi liberaler gå till väga för att minska Sveriges koldioxidutsläpp i trafiken genom att satsa på en utbyggnad av laddinfrastruktur för elbilar. I Liberalernas senaste budget gjordes just en sådan satsning tillsammans med en miljöbonus vid köp av elbil som finansieras med högre avgifter för miljöfarligare bilar. På så sätt gör vi det enkelt för människor att själva göra bra miljöval i vardagen.

För oss liberaler är det är rimligen utsläppen som är problemet, inte bilen i sig. För många familjer är bilen en nödvändighet. I vissa delar av Sverige finns inte förutsättningar för utbyggd kollektivtrafik. Vanligt folk måste fortfarande kunna ta sig till arbetet, till dagis och hem igen på ett säkert sätt.

Föroreningar ska kosta

För att ta nästa steg mot ett fossilfritt samhälle måste vi se till att det som förorenar vår miljö kostar dyrt och det miljövänliga alternativet är enklare och billigare. Detta är grunden i en grön skatteväxling och grunden i Liberalernas miljöpolitik.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Delta i debatten om grön skatteväxling? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00