Krav på att EU reglerar innehållet i choklad

SÖTSAKER. Några EU-länder beklagar att en och samma produkt kan ha olika kvalitet i olika medlemsländer. De vill därför att EU ska reglera vad särskilda produkter som choklad ska innehålla. Sverige menar att smaken är som baken.

Foto: © European Union , 2014 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Petras Malukas
Andreas Liljeheden

När EU:s jordbruksministrar träffas i Bryssel på måndagen kommer Slovakien och Ungern ta upp frågan om skillnader i kvalitet på enskilda produkter som säljs i flera medlemsländer. Länderna tycker det är olyckligt att till exempel en och samma chokladkaka kan ha högre kakaohalt i Tyskland än vad den har i Tjeckien som för övrigt har tagit upp denna fråga på tidigare möten.

Slovakien och de likasinnade har gjort laboratorieanalyser och smakpaneler för ett 20-tal produkter och de har kommit fram till att det finns kvalitetsskillnader på olika marknader. Det kan handla om olika halter av kakao, socker och fetter. Länderna vill att EU nu går in och reglerar fram en enhetlig kvalitetsstandard så att en och samma produkt av samma märke smakar precis likadant överallt.

Smaken är som baken

Andra menar att smaken är som baken och att konsumenter i olika länder helt enkelt vill ha olika typer av chokladkakor och andra produkter. Ett typexempel är den svenska lakritsen som i stort sett inte går att finna på andra marknader runt om i Europa där man föredrar sötare saltisar.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht menar också att det viktiga inte är kvaliteten i sig utan att produkterna är säkra.

– Det viktiga är ju att produkterna följer reglerna kring märkning och innehåll. Och vi har sett att man följer de regelverk som finns, säger han till Altinget i Bryssel.

Att det är skillnad i kvalitet är inget problem i sig?
– Nej, de måste följa de regelverk som finns. Och det är ju att det måste var tydligt märkt, hur mycket av varje slag som finns i de här produkterna.

Enligt Sven-Erik Bucht finns det heller inga planer på att ändra existerande regelverk. Skulle man från EU:s sida gå in och detaljstyra vad enskilda produkter ska innehålla så skulle det också vara att ge en straffspark för EU-skeptiska och nationalistiska partier runt om Europa där Le Pen och Wilders skulle kunna peka chokladen som ännu ett exempel på ”detaljstyre från Bryssel”.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00