Kraftbolag och miljöorganisationer möts igen

VATTENKRAFT. Miljöorganisationerna och vattenkraftsbolagen ska åter sätta sig i samtal. Fokus från miljöorganisationerna är att få den utlovade vattenkraftsfonden på plats.

Foto: Fortum
Johanna Alskog

Under ett års tid möttes representanter från miljöorganisationerna och vattenkraftsbolagen för dialogsamtal. Initiativet att få de två motparterna att samtala kom från generaldirektörerna för Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten, Erik Brandsma och Björn Risinger (nu chef för Naturvårdsverket). Nu kallas gruppen samman igen för ett möte – som kan bli återkommande. Det är efter gruppens önskemål, enligt Erik Brandsma.

Christer Borg, ordförande för Älvräddarna, säger att han går dit för att känna av vindriktningen. Ellen Bruno, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, säger att det alltid är bra med samtal och är positiv till regelbundna möten. Fokus för de båda miljöorganisationerna är att att få den utlovade vattenkraftsfonden på plats.

– Det kommer att vara extra fokus på fonden, säger Ellen Bruno.

Politiken har gjort sin del

Inbakat i den blocköverskridande energiöverenskommelsen, som presenterades i början av sommaren, finns en form av uppgörelse mellan politiken och kraftbolagen: fastighetsskatten för vattenkraften sänks och det ska inrättas en fond för miljöåtgärder i vattenkraften. Fonden ska finansieras av bolagen, vilket möjliggörs av skattesänkningen.

– Nu har politiken gjort sin del av dealen, nu är det upp till bolagen, säger hon och tillägger att regeringen har utlovat att vattenkraftspropositionen ska komma under nästa år, då bör fonden vara redo.

– Det är viktigt att fonden kommer på plats. Annars blir det jättebesvärligt att få igång arbetet, särskilt för åtgärderna för den småskaliga vattenkraften, säger Ellen Bruno.

Dokumentation

"Utmaningen är att pengarna inte bara stoppas in i någon slags kassa och sen försvinner de. Vi i branschen jobbar fram ett förslag på hur vi skulle kunna få en finansieringslösning att fungera. Det ultimata är att pengarna går till rätt saker"

Toni Kekkinen, chef för Fortum vattenkraft, om fonden.

Läs hela intervjun med Toni Kekkinen "Vattenkraften måste bli bättre på att gasa och bromsa"

 


Nämnda personer

Christer Borg

Generalsekreterare Älvräddarnas samorganisation
Studier i klimat och energi, humanekologi och arkeologi

Erik Brandsma

Vd Sveaskog
Master i naturresursförvaltning (Simon Fraser University, 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00