Konjunkturinstitutet: Kortslutning i förslag om grön el

ELNÄT. Staten måste inte in och peta i varje del av den förnybara elmarknaden. Det påpekar Konjunkturinstitutet som anser att det senaste förslaget om att främja grön el lider av kortslutning.

Foto: Foto: Johan Fowelin/Svenska kraftnät
Johanna Alskog

KI ser med förvåning på att Ei, vars huvuduppgift är att värna konsumentintresset gentemot nätägarnas monopolmakt, relativt okritiskt föreslår system som höjer de avgifter som tas ut av nätkunderna. 

ur Konjunkturinstitutets remissvar, undertecknat av generaldirektör Mats Dillén

– Det vi vill uppmärksamma är att man måste ta ett steg tillbaka och överväga om staten ytterligare ska gå in på marknaden för förnybar elproduktion. Vi uppfattar det som

Dokumentation

En övergångslösning är på väg att sjösättas. Den innebär att staten, genom Svenska kraftnät, täcker kostnader för nätförstärkningar för anläggningar som antas anslutas till elnätet i framtiden. Det kan ske genom lån till nätföretag. När en elproducent ansluter sig, ska nätföretaget betala av på lånet till Svenska kraftnät.

Övergångslösningen beslutades av riksdagen i maj 2014, bygger på proposition 2013/14:156 och ändringarna i ellagen trädde i kraft den 1 augusti 2014. Den färdiga förordningen har nyligen presenterats.

Läs Energimarknadsinspektionens rapport Tröskeleffekter och förnybar energi – Förslag till permanent lösning 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00