"Klimatvänligt jordbruk är enda vägen fram"

OPINION. Antalet människor som svälter riskerar öka under kommande decennier. Samtidigt måste något göras åt utsläppen från jordbruket, skriver Mattias Söderberg, ordförande för klimatarbetet i globala Act Alliance.

Matdags i Uganda. Ris och matoke (matbanan).
Matdags i Uganda. Ris och matoke (matbanan).Foto: Helena Landstedt/TT
Johanna Alskog

Om det är något vi alla måste ha, så är det mat. Gärna flera gånger per dag, och gärna både god och näringsriktig. Men vår matproduktion har stora utmaningar. Dels på grund av de klimatförändringar som riskerar att förstöra skörden för jordbrukarna, dels på grund av att det behövs en snabb och drastisk omställning för att minska utsläppen av växthusgaser från jordbrukssektorn.

Svälten kan öka

Forskarna i FN:s klimatpanel säger att det mellan åren 2014 och 2017 var cirka 800 miljoner fler människor som led brist på mat på grund av klimatförändringarna, och antalet människor som svälter förväntas öka under kommande decennier. Jordbruket är en av de mest sårbara sektorerna när man pratar om klimatet, särskilt i fattiga länder, där det mesta av maten produceras av småbönder som är beroende av regn och goda väderförhållanden. I de länder där medlemmarna i ACT Alliance finns representerade, är klimatanpassning för jordbruket högprioriterat, eftersom ihållande torka eller stora översvämningar kan leda till svält, konflikter och ökad migration.

Samtidigt måste något göras åt utsläppen från jordbruket. Samlat sett står den globala matproduktionen för cirka en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgaser. Det innebär att klimatkrisen bara kan hanteras om man drastiskt förändrar vårt sätt att både konsumera och producera mat.

Agroekologi kan fungera

Att äta mindre kött och att minska matsvinnet är två kända sätt att minska utsläppen från matproduktionen, men vi måste också titta på jordbruket. En av jordbrukslösningarna som stöttas av den globala kommissionen för klimatanpassning, som leds av näringslivstoppen Bill Gates och FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki Moon, är agroekologi, som också främjas genom utvecklingsbistånd från många medlemmar i ACT Alliance.

Fakta
Om skribenten
Mattias Söderberg arbetar som klimatrådgivare vid danska Folkekirkens Nødhjælp. Han är även ordförande för klimatarbetet i globala Act Alliance, där bland andra Act Svenska kyrkan och Diakonia är med.

Agroekologi kan fungera som en hållbar klimatlösning genom att den ökar jordbrukens tålighet för klimatrelaterade katastrofer, och genom att den säkrar en produktion som släpper ut mindre växthusgaser.

I agroekologi arbetar man med alla komponenter i systemet. Till exempel kan man kombinera flera grödor som har positiv effekt på varandra och plantera fler träd som har många fördelar genom att binda koldioxid, ge skugga och minska risken för jordskred. Det här gör man i stället för att använda kemiska medel som har högt koldioxidavtryck. Samtidigt bygger agroekologin på naturnära principer, där det inte finns något spill, utan allt återanvänds vilket gör att utsläppen minskar.

Klimatet i biståndet

Att äta mindre kött och att minska matsvinnet är två kända sätt att minska utsläppen från matproduktionen, men vi måste också titta på jordbruket.

Klimatet ska finnas närvarande i alla delar av utvecklingsbiståndet, och effekten av att ha med klimatet är särskilt stor på jordbruksområdet. Vår matproduktion måste förhålla sig såväl klimatanpassning som till att minska utsläppen av växthusgaser. Det är den enda lösningen om vi vill säkerställa att vi får mat på bordet och samtidigt hantera den globala klimatkrisen.

Nämnda personer

Mattias Söderberg

Ordförande för klimatarbetet i ACT Alliance och chefrådgivare klimatfrågor Folkekirkens Nødhjælp
Masterexamen i statsvetenskap (Lunds uni. 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00