JO – Naturvårdsverkets handläggare inte jävig

JO-BESLUT. Det går att jaga, vara medlem i ett jägarförbund och samtidigt handlägga jaktfrågor på Naturvårdsverket, enligt Justitieombudsmannen.

Jakthandläggaren på Naturvårdsverket är inte jävig, enligt JO.
Jakthandläggaren på Naturvårdsverket är inte jävig, enligt JO.Foto: Lars Pehrson/Svd/TT
Johanna Alskog

JO fick under förra hösten in totalt fyra anmälningar om misstänkt jäv – från två privatpersoner samt från föreningarna Jaktkritikerna och Svenska rovdjursföreningen – som gällde en handläggare av viltfrågor på Naturvårdsverket.

– Jag försöker bara göra mitt jobb som en objektiv och tråkig myndighetsperson, sade handläggare Ebba Henning Planck i en intervju i tidningen Jaktjournalen med anledning av anmälningarna.

Jaktintresse inget hinder

Och handläggaren, projektledare i myndighetens översyn av jakttiderna, är inte jävig. Det slår JO Katarina Påhlsson fast i ett beslut.

Den jävsbedömning som Naturvårdsverket gjorde i kölvattnet av JO-anmälningar är korrekt, enligt JO. Det vill säga att det går att vara jägare, att vara medlem i att jägarförbund samt att ha tidigare ha varit aktiv i förbundet – utan att vara jävig. Inte heller Ebba Henning Plancks konsultbolag är något hinder.

Ebba Henning Planck själv skriver på twitter:

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00