Isabella Lövin om nya havsavtalet: ”Täpper igen enormt hål”

I en ny global FN-överenskommelse dras spelreglerna upp för hur aktivitet i internationellt vatten ska regleras. ”En grundkonstitution för halva planeten”, säger tidigare miljöministern och EU-parlamentarikern Isabella Lövin till Altinget.

Isabella Lövin beskriver överenskommelsen som ”ett förvånansvärt starkt ljus, i ett växande demokratiskt mörker”
Isabella Lövin beskriver överenskommelsen som ”ett förvånansvärt starkt ljus, i ett växande demokratiskt mörker”Foto: Fredrik Hjerling
Jacob Hederos

Genom en överenskommelse mellan ett hundratal parter inom FN-systemet har spelregler satts upp för hur aktiviteter i internationellt vatten bör gå till med hänsyn tagen till den marina miljön.

Därmed kompletteras exempelvis de fiskesamarbeten, sjöfarts- och avfallstransportregler som redan nu finns för vissa sektorer, med en grundplåt för hur verksamhet bör bedrivas på hälften av jordens yta.

Överenskommelsen för skydd av marina miljöer utanför nationellt vatten, inom det så kallade BBNJ-samarbetet, ses som historisk.  

Men den har också suttit hårt inne, då arbetet påbörjades 2004. En av dem som tryckt på för överenskommelsen är Isabella Lövin, som i sin tidigare roll som EU-parlamentariker och senare också MP-minister drivit på för att reglering ska komma till. I sin roll som ena ordföranden i påtryckningsorganet Friends of Ocean Action har det arbetet fortsatt.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00