Hur bra är miljöbudgeten egentligen?

KOMMENTAR. Regeringens satsningar i budgeten är "ett sjumilakliv för miljö och klimat", enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Men varken han eller miljöminister Isabella Lövin (MP) nämnde Naturvårdsverkets bedömning att det skulle behövas ytterligare 1,6 miljarder kronor till skydd och skötsel av värdefull natur nästa år.

Solen sken, vattnet glittrade och budgetmiljonerna haglade tätt när miljöminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund i fredags presenterade miljö- och klimatsatsningarna i regeringens kommande budgetproposition – anslagshöjningar på drygt 2,9 miljarder kronor för år 2020.

Regeringens budget är "ett sjumilakliv för miljö och klimat" och "ett kraftfullt planetpaket", sade en påfallande nöjd Per Bolund. Och visst är nästan tre miljarder kronor jättejättemycket pengar, men det ändrar inte det faktum att budgetutspel är ett satans påfund för den som anser att man behöver se helheten för att ha en chans att bedöma delarna.

Som förväntat ville Per Bolund och Isabella Lövin inte ge några besked om vare sig bensinskatten eller andra eventuella kommande miljöskatteförslag i budgetpropositionen, trots att det är högst avgörande för hur kraftfullt ett planetpaket egentligen är. Istället lät de båda ministrarna förstå att de beskeden kommer vid ett annat tillfälle.

Login