Hon ska styra över miljarderna till vattenkraften

REKRYTERINGAR. Anna Jivén blir vd för Vattenkraftens miljöfond och blir den som på allvar ska bygga upp fondens verksamhet.

– Annas långa erfarenhet av komplexa prövningar av vattenverksamhet och särskilt hennes förmåga att arbeta lyhört kommer att vara en avgörande tillgång för fonden, säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfall Vattenkraft och styrelseordförande i Vattenkraftens miljöfond, i ett pressmeddelande.

Anna Jivén är utbildad miljövetare, vd för Athena Advisory AB och har arbetet med att driva miljöarbetet i stora vattenrelaterade infrastrukturprojekt, enligt pressmeddelandet. Hon har också stor erfarenhet av styrelseuppdrag i privat, kommunal och statlig sektor.

– Jag ser fram emot att göra fonden till den framgång som såväl det hållbara energisystemet som miljön behöver. För att lyckas måste vi vara både lyhörda och kraftfulla, säger hon.

Fonden ska etablera sig i Göteborg och verksamheten ska på sikt ha cirka tio anställda.

Miljarder in i fonden

En del av Energiöverenskommelsen innebär att vattenkraftsbranschen ska finansiera omställningen till moderna miljövillkor, i utbyte mot en sänkning av branschens fastighetsskatt. Bakom Vattenkraftens miljöfond finns: Vattenfall, Uniper, Statkraft, Fortum, Tekniska verken i Linköping, Mälarenergi, Jämtkraft och Skellefteå Kraft.

Under de kommande två decennierna ska tio miljarder kronor användas för att förbättra vattenmiljön i och kring kraftverken. Vattenkraftsägare kan få ersättning för utredningar, prövningskostnader, miljöåtgärder, produktionsbortfall samt utrivning. 

Forrige artikel Havsutredare kan bli partisekreterare Havsutredare kan bli partisekreterare Næste artikel Vad händer nu med alla miljö- och klimatförslag? Vad händer nu med alla miljö- och klimatförslag?
Gotland förlorade strid om att få EU:s nya omställningsstöd

Gotland förlorade strid om att få EU:s nya omställningsstöd

INDUSTRI. Regeringen tog under torsdagen ställning till hur de vill se att EU:s nya fond för en rättvis klimatomställning används i Sverige. Övre Norrland och stålindustrin var utpekade av EU-kommissionen. Men andra kandidater ansåg sig också berättigade.