Högt spel när nytt 2030-mål ska sättas

EU2030. Avvägningen mellan politik och juridik spelar roll när frågan om hur EU ska höja sitt klimatmål ska avgöras. Erfarenheterna av tidigare försök att köra över medlemsländer är inte goda.

Tyska miljöministern Svenja Schulze höll i förra veckan informella förhandlingar om hur unionen ska anta ett högre 2030-mål med sina kollegor. <br>
Tyska miljöministern Svenja Schulze höll i förra veckan informella förhandlingar om hur unionen ska anta ett högre 2030-mål med sina kollegor.
Foto: European Union 2020
Jacob Hederos

När parlamentet går in i slutomröstningen om sitt bud till den nya klimatlagen under tisdagskvällen är det flera tyngre förändringar av EU-kommissionens förslag som finns med. Men den förändring som

Dokumentation

Några bud som kan ta sig in i slutförhandlingarna

  • 2050-målet gäller för alla länder individuellt, inte bara hela unionen.
    EU-parlamentet ser ut att samla en bred majoritet bakom ståndpunkten att EU:s 2050-mål också omfattar varje medlemsland. Hos medlemsländerna är frågan fortsatt uppe för förhandlingar, vilket gör att man från parlamentets olika grupper ser detta som ett styrkebesked.
    – Om det går att få igenom så slipper vi alla frågor om bördefördelning och annat, säger en förhandlare.
  • EU-kommissionen bör inrätta en koldioxidbudget som ligger till grund för den utsläppsminskning som unionen ska eftersträva årligen.
  • Till skillnad från EU-kommissionens ursprungsförslag, där makten att dra upp delmål och annat skulle läggas hos kommissionen, förespråkar EU-parlamentet att EU-kommissionen ska få i uppdrag att lägga fram ett förslag till 2040-mål i maj 2023.
  • Medlemsstater uppmanas införa egna klimatpolitiska råd, samtidigt som EU-kommissionen ska inrätta ett europeiskt klimatpolitiskt råd 2022.
  • Som ett tilläggsbud föreslår moderata och liberala gruppen att EU-kommissionen ska få i uppdrag att dra upp en marknad för handel med kolsänkekrediter.
    Läs mer om det här: Utsläppsmarknad för gröna näringar väcker frågor

Andra hållpunkter i höst

  • 15-16 oktober
    Europeiska rådet ska hålla en ”orienteringsdebatt” kring frågan om att höja EU:s 2030-mål.
  • 23 oktober
    Tyska ordförandeskapet vill se att en allmän hållning tas till klimatlagen mellan miljöministrarna – så att efterföljande förhandling med EU-parlamentet kan inledas.
  • 10-11 december
    Europeiska rådet kan eventuellt anta ett nytt 2030-mål.
  • 17 december
    Miljöministrarnas sista chans under hösten att anta en allmän hållning.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00