Historiskt stort avtal – danska staten går in som delägare i havsvindparker

En bred politisk majoritet i det danska parlamentet ställer sig bakom den största investeringen i havsbaserad vindkraft någonsin. Avtalet innebär att staten blir delägare och bidrar med en halv miljard danska kronor för att skydda naturområden till havs.

Genom att vinnaren får bygga tajtare öppnas för ytterligare fem gigawatt elproduktion, men den ska i så fall gå till att producera e-bränslen på plats. <br>
Genom att vinnaren får bygga tajtare öppnas för ytterligare fem gigawatt elproduktion, men den ska i så fall gå till att producera e-bränslen på plats.
Foto: Christian Charisius/AP/TT
Morten Øyen

En överenskommelse om ramverket för den största upphandlingen av havsbaserad vindkraft i dansk historia föll på plats på tisdagskvällen.

Samlar bred koalition

Regeringspartierna Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne samt SF, Konservative, Liberal Alliance, Radikale, Dansk Folkeparti, Enhedslisten och Alternativet.

 

Förutom regeringens tre partier är sju andra partier från båda sidor av Folketinget med i överenskommelsen.

I dag håller 2,3 gigawatt havsbaserad vindkraft på att installeras i danska vatten, men med det nya avtalet är Danmark på väg mot nio gigawatt år 2030, vilket enligt regeringen kan bli 14 gigawatt några år senare om de många nya gigantiska vindkraftverken i havet byggs lite närmare varandra än vanligt.

0:000:00