Här vill européerna se mer av Bryssel

EU-OPINIONEN. Stödet för att EU ska vidta fler åtgärder på bland annat miljöområdet har ökat kraftigt under de senaste åren.

Jacob Hederos

Av femton politikområden som medborgare tillfrågats om är det inom miljö- och jämställdhetspolitiken som stödet för fler EU-insatser har ökat mest mellan de senaste mätningarna. Jämfört med undersökningen år 2016 önskar numera tre fjärdedelar av EU-medborgarna fler unionsinsatser på miljöområdet, jämfört med 67 procent i den tidigare undersökningen.

Det är några av resultaten i den Eurobarometer som vartannat år undersöker medborgarnas inställning till vilken roll unionen ska ha i deras politiska tillvaro. Strax över 27 000 personliga intervjuer har genomförts runt om i unionen, och i våras presenterades också slutsatserna ur studien som även undersökte intresset inför EU-parlamentsvalet.

Mer utrikesmuskler får ökat stöd

För svensk del har generellt också andelen invånare som är nöjda med nuvarande EU-insatserna ökat över hela det politiska fältet. Ett undantag är dock inom miljöpolitiken, där något färre, 26 jämfört med 27 procent, anser att insatserna är tillräckliga. Det är kanske inte förvånande att 85 procent av deltagarna efterfrågar mer EU-insatser inom miljöpolitiken.

De största nationella förändringarna i stödet till mer EU-insatser har annars skett i utrikespolitiken, där numera 46 procent vill se mer unionsinsatser, jämfört med 35 procent. Detsamma gäller i frågan om energipolitiken, där stödet har vuxit från 55 till 62 procent sedan mätningen 2016. Men på arbetsmarknaden är det färre som önskar EU-inblandning. Stödet för mer ingripande på EU-nivå för att minska arbetslösheten har minskat från 72 till 64 procent.

Fler vill se mindre CAP

Generellt i unionen har annars stödet för att den nuvarande gemensamma migrationspolitiken är tillräcklig ökat något jämfört med den senaste mätningen. Men fortsatt anser 58 procent att nuvarande politik är otillräcklig, samtidigt som 72 procent önskar mer EU-insatser.

Det politikområde där flest medborgare önskar mindre EU-inblandning är i jordbruket. 23 procent står där för den linjen, men det är fortsatt en majoritet, 55 procent, som säger sig vilja se mer EU-gemensamma insatser på området.

Läs mer om undersökningen här och här


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00