Debatt

Guteland (S): "Vi måste satsa mer på biobränslen"

DEBATT. I dag fattar Europaparlamentet en rad avgörande beslut för Europas framtida energisektor.  Om vi ska nå målen i Parisavtalet måste vi satsa mer på biobränslen med hög klimatnytta, skriver Jytte Guteland (S), europaparlamentariker.

EU-parlamentariker Jytte Guteland (S).
EU-parlamentariker Jytte Guteland (S).
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag onsdag kommer vi i Europaparlamentet att fatta en rad avgörande beslut för Europas framtida energisektor. Vi har chansen att kraftigt förbättra reglerna så att vi i framtiden kan använda mindre energi och ställa om till förnybara bränslen.

Arbetet med EU:s nya regler för förnybar energi är centralt för att möta den globala uppvärmningen och ställa om till ett hållbarare samhälle.

En av de stora fajterna inför dagens omröstning gäller bioenergins roll i förnybartdirektivet. Flera av de politiska grupperna i parlamentet, så också min egen, är tudelade när det gäller synen på biodrivmedel. Bland annat gäller det huruvida talloljan ska fortsätta att tillåtas som förnybart biobränsle i framtiden, det gäller synen på stubbar och stamved, om EU ska reglera vad det får användas till och sedan gäller det första och andra generationens biodrivmedel, där linjen från vissa är att vara väldigt stelbent i hur man mäter detta, istället för att utgå från klimatnyttan. 

Enorma möjligheter från skogen

Vi svenska socialdemokrater vet att svenska biodrivmedel har en enorm potential och klimatnytta, men det ser dessvärre inte lika bra ut i andra delar av Europa. Om vi ska nå målen i Parisavtalet måste vi satsa mer på biobränslen med hög klimatnytta. Det gäller för klimatnyttiga biobränslen från våra fält, men också från skogen. 

Flera av de politiska grupperna i parlamentet, så också min egen, är tudelade när det gäller synen på biodrivmedel.

Sverige har stark tradition av hållbar skogsförvaltning. Följaktligen har Europa enorma möjligheter att använda biomassa från skogen till förnybara material och bränslen istället för dagens fossila alternativ. 

Jag verkar därför för att vi ska stärka bioekonomin och använda klimatvänliga  resurser på ett effektivt och smart sätt för att vi ska klara klimatomställningen. Då är det väldigt viktigt att vi inte lägger krokben för oss själva genom ogenomtänkta och långtgående regleringar som sänker bioekonomins potential istället för att öka den. 

Energieffektivitet

I veckan röstar vi också om energieffektivitetsdirektivet. En effektivare energianvändning är en enorm möjlighet för Europa. Vi vet att ju mer vi satsar på ambition, desto större är vinsterna i ekonomi och för att skapa nya jobb. Dessutom vinner också klimatet, samtidigt som människors hälsa förbättras när luften i våra städer blir renare tack vare mindre utsläpp. Som miljöutskottets rapportör uppmanar jag mina svenska kollegor från de andra grupperna att stödja min politiska grupps krav på ett 40-procentigt effektiviseringsmål. Varför välja en lägre ambition, när det finns en sådan vinstkedja för klimat, ekonomi, jobb och hälsa att stödja hög ambition?

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]


Nämnda personer

Jytte Guteland

Riksdagsledamot (S)
Fil. mag i nationalekonomi (Södertörns högskola, 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00