Grön principstrid om Vattenfall

PARTIKONGRESS. Partistyrelsen vill få MP-kongressens stöd för sin pragmatiska hållning inför förhandlingarna om Vattenfalls tyska kolkraft. Men delar av partiet slår bakut och kräver att Miljöpartiet markerar att en nedläggning av kolkraften är den enda rätta vägen.

Vattenfalls kolkraft i Boxberg.
Vattenfalls kolkraft i Boxberg.Foto: Vattenfall
Johanna Alskog

Motionen om att Vattenfall bör behålla Vattenfalls tyska kolkraftsverksamhet, och successivt avveckla den, kommer att röstas igenom vid Miljöpartiets kongress i Örebro i helgen. Det är Grön ungdoms språkrör Lorentz Tovatts övertygelse.

Han stödjer inte partistyrelsens strategi att från början inta en kompromisshållning, utan säger att man måste skilja på vad partiet tycker, vad regeringen enas om och vad riksdagen röstar igenom.

– Alla frågor är förhandlingsfrågor. Men vi som parti måste ha en utgångspunkt och den utgångspunkten måste vara att avveckla all kolverksamhet. Det är det bästa för klimatet, säger Lorentz Tovatt.

Och den utgångspunkten är självklar för Tovatt och Grön ungdom som stödjer Vattenfallsmotionen som är inlämnad av bland andra Linus Pettersson, miljöpartist från Eskilstuna. Det är också en växande rad kommunavdelningar som inför kongressen uttalat sitt stöd för motionen: Eskilstuna, Stockholm, Göteborg, Borås och Malmö.

Fakta

Miljöpartiet verkar också för att Vattenfall avbryter expansionen med nya brunkolsgruvor i östra Tyskland. Det kan dock finnas situationer där viss  avyttring av verksamheter behövs för att nå avveckling eller avbrutna planer på nya gruvor. Därför bör  Miljöpartiets hållning inte låsas vid att hela brunkolsverksamheten ska behållas för lång tid framöver.

ur partistyrelsens svar på motionen

– Jag har förståelse för att regeringen landar i en annan slutsats, inte minst eftersom vi har riksdagen emot oss, säger Lorentz Tovatt och syftar på att de borgerliga partierna vill sälja, endast Vänsterpartiet vill behålla kolkraften för att avveckla den.

Miljö- och klimatminister och språkröret Åsa Romson har legat lågt, någon officiell position finns inte hos regeringen förutom att man välkomnar den så kallade översynen av ägarstrukturen, en omskrivning för att Vattenfall letar efter en köpare till kolkraften.

Fakta
GMO-motion kan förenkla för Bucht
En motion om att Miljöpartiet ska ompröva sin avvisande inställning till genmodifierade grödor får stöd från partistyrelsen.
Detta vore med all sannolikhet en lättnad för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), då regeringen har haft problem med att hitta en gemensam position inför godkännandet av nya GMO-grödor på EU-nivå.

Däremot har den energipolitiska talespersonen Lise Nordin sagt att riksdagsgruppen kan gå med på en affär om det finns en tydlig klimatvinst, exempelvis att Vattenfall behåller ett av kraftverken och stänger ned det.

Eller som partistyrelsen formulerar det i kongresshandlingarna, i sitt svar på Linus Petterssons motion: 

"MP verkar för att Vattenfall ska avveckla en betydande del av sin brunkolsverksamhet och sina brunkolsgruvor i östra Tyskland."

Linus Pettersson tror också att motionen kommer att få en majoritet av ombudens stöd vid kongressen.

– Det förslag som partistyrelsen har lagt går i samma riktning, men med vissa nyansskillnader. Den främsta anledningen till att vi har lagt den här motionen är att vi vill att det ska vara tydligt vad Miljöpartiets vision är i frågan, säger han.

Dokumentation

Läs också på Altinget

Lise Nordin: MP vill behålla ett kolkraftverk

Baylan om Vattenfall: Det är väldigt komplicerat


Nämnda personer

Lorentz Tovatt

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00