Debatt

FSC: "Ytterligare 5 procent ska avsättas eller skötas med anpassade metoder"

DEBATT. Den 1 oktober börjar en ny FSC-standard för skogsbruk att gälla i Sverige. Krav på ökad hänsyn och tydligare regler än skogslagstiftningen gör FSC till ett verktyg för grön återhämtning. Det skriver Dennis Kraft och Lena Dahl, FSC Sverige.

Ett kalhygge i Värmland. "Kraven för att motverka stora, kala avverkningsytor har vidareutvecklats."
Ett kalhygge i Värmland. "Kraven för att motverka stora, kala avverkningsytor har vidareutvecklats."Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Dennis Kraft
Styrelseordförande, FSC Sverige
Lena Dahl
Verksamhetschef, FSC Sverige


För att uppnå en grön återhämtning efter coronapandemin är ett ansvarsfullt skogsbruk, som tar hänsyn till skogens många nyttor, en viktig pusselbit. Exempel på sådana nyttor är skogsråvara till den cirkulära ekonomin och skydd av områden för att bevara den biologiska mångfalden.

Stärkta krav

FSC Sveriges medlemmar är överens om att den nya skogsbruksstandarden innebär viktiga steg mot ett mer ansvarsfullt bruk av skogen. Standarden har blivit enklare och tydligare, och kraven på hänsyn har stärkts. Några exempel:

  • Kravet på avsättningar för naturvårdsändamål (fem procent av skogsmarken) har kompletterats med krav på att ytterligare fem procent ska avsättas eller skötas med anpassade metoder för att bevara och utveckla naturvärden eller sociala värden. Exempel på sådana metoder är förstärkt naturhänsyn, förstärkt social hänsyn och kontinuitetsskogsbruk.

  • Tydligare krav på hänsyn till hotade arter och lövträd i alla delar av skogsbrukscykeln har införts.

  • Kraven för att motverka stora, kala avverkningsytor har vidareutvecklats.

  • Riktlinjerna för samverkan med dem som nyttjar skogen för andra syften än skogsbruk har utvecklats och blivit tydligare, med målet att underlätta anpassningar av skogsbruket i områden som är viktiga för friluftsliv, rekreation och annan lokal verksamhet.

  • En särskild samplaneringsprocess har tagits fram som ger renskötare ökad möjlighet att påverka planerade skogsbruksåtgärder.

  • Ytterligare regler för att trygga arbetsmiljö och villkor för dem som arbetar i skogen har tillkommit, och att alla regler även gäller för säsongsarbetare och inhyrd arbetskraft.

Den nya standarden är resultat av ett stort, gemensamt arbete av FSC:s Sveriges medlemmar. Andra intressenter har lämnat synpunkter på standarden vid två konsultationer.

Hela produktionskedjan

Fakta
FSC står för Forest Stewardship Council.
Dennis Kraft och Lena Dahl.
Dennis Kraft och Lena Dahl. Foto: FSC

Det är inte bara i skogen som FSC gör skillnad.

Redan i dag är mer än hälften av skogsmarken i Sverige FSC-certifierad. För att en produkt ska få bära FSC:s varumärke måste alla företag i produktionskedjan, från skog till bord, vara certifierade. Spårbarhet är viktigt för att konsumenter och företag ska känna sig trygga med att välja FSC-märkta produkter.

Kravet på avsättningar för naturvårdsändamål har kompletterats med krav på att ytterligare fem procent ska avsättas eller skötas med anpassade metoder för att bevara och utveckla naturvärden eller sociala värden.

Dennis Kraft och Lena Dahl
FSC Sverige

FSC Sverige är positivt överraskade över det fortsatta intresset från företag att spårbarhetscertifiera sig och använda våra varumärken. Det tyder på att konsumenter och företag vill se en grön återhämtning av ekonomin, och vi är glada att kunna bidra till den utvecklingen.

Nyttan av att certifiera

Nu behöver ännu fler politiker, inköpare och upphandlare i privat och offentlig sektor välja FSC-märkta produkter, så att ännu fler skogsägare ser nyttan av att FSC-certifiera sitt skogsbruk. Tillsammans kan vi göra skillnad, för Sveriges och världens skogar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00