Så ska en ny glyfosatstrid undvikas i EU

ROUNDUP. Fyra europeiska myndigheter ska lägga grunden för bedömningen om det omstridda bekämpningsmedlet glyfosat fortsatt ska få säljas på den europeiska marknaden. Förra veckan damp underlaget från tillverkarna ner på Kemikalieinspektionens bord.

Foto: Flikr/ Mike Mozart
Jacob Hederos

Systemet sätter lite locket på, och det tror jag tyvärr fortfarande kommer att vara fallet.

Jytte Guteland
S-parlamentariker och tidigare utskottsledamot i särskilda växtskyddsutskottet

Vi har lagt upp en strategi för att ändå kunna hinna med det här under den tid som vi har på oss.

Katarina Lundberg
Kemikalieinspektionen

På fyra olika nationella kemikaliemyndigheter inleddes i veckan den omfattande processen med att reda ut huruvida världens mest använda växtskyddsmedel ska få finnas kvar på den europeiska marknaden. Inom ett

Dokumentation

Om det ändå går i stöpet

Trots flera regelförändringar på området finns fortsatt risken att medlemsländerna inte kommer överens i slutändan. Planen hos den tidigare EU-kommissionen var då att reglerna skulle ändras så att det inte blir de själva som sitter med det slutliga ansvaret att fatta beslut ”med kniven mot strupen”. Målet var att ministerrådet skulle tvingas till att ta över ansvaret.

Förändringen av kommitologiförordningen har dock gått i stå – efter att både EU-parlamentet och ministerrådet dragit ärendet i långbänk. Hos den tidigare parten finns det starka önskemål om att man ska få mer att säga till om i beslutsprocessen, där man under nuvarande regelverk främst sitter på avbytarbänk. Det uppskattas inte av de andra lagstiftarna.

Mer strid att vänta till hösten

Glyfosattillstånden är bara en av flera kemikaliestrider i unionen. Utöver utspelet för några veckor sedan om hormonstörande ämnen passade även tio europeiska regeringar på att trumma ut sitt gemensamma utspel inför att den kommande kemikaliestrategin "för en giftfri miljö" i veckan.

Det inspel som de gemensamt skrev under på – med krav på inga fler förseningar och skarpa åtaganden om skärpt lagstiftning – skickades in till det samråd som avslutades i helgen.

Kampanjsida ska publicera material

Glyphosate Renewal Group (GRG) är den grupp av nio bolag som samlats för en gemensam ansökan om att få ämnet godkänt för användning i ytterligare 15 år i unionen. På en kampanjsida samlas löpande information i ärendet.

Nationella förbud debatteras fortsatt

I både Österrike och Frankrike pågår fortsatt arbete i regeringen för att införa olika former av nationella förbud mot brukandet av ämnet. Det är dock oklart om någon av dem kommer införas – då det både finns legala hinder och praktiska konsekvenser, bland annat kring att ta fram ett alternativ.
Källa: Euractiv


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00