Debatt

"Fossilfritt Sverige – på riktigt!"

DEBATT. ”Lika viktigt som det är att alla aktörer bidrar i klimatarbetet, är det att integriteten och substansen i klimatarbetet är stark”, skriver Kristina Yngwe och Rickard Nordin, med udden riktad åt regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. Kritiken är riktig – nu är det dags att ge initiativet ett konkret innehåll. Det skriver Mattias Goldmann, vd för Fores.

Foto: Foto: Fores
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Mattias Goldmann
vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, undertecknare av Fossilfritt Sverige

Den 8 februari avslutade miljöminister Åsa Romson regeringens Fossilfritt Sverige-möte med att klargöra det ska bli tydligare åtaganden för oss som skrivit under. Det är lovvärt och logiskt, eftersom undertecknandet ju först blir en konkurrensfördel om det förpliktigar. Då regeringen ännu inte återkommit med vad det innebär, och åtminstone delar av oppositionen önskar svar, kan man förslagsvis utgå ifrån vad vi undertecknare av Fossilfritt Sverige redan skrivit under:

1. ”Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före.” Alla sju partier i Miljömålsberedningen har nu enats om att det svenska långsiktiga klimatmålet ska skärpas, till nettoneutral år 2045. För att medverka i Fossilfritt Sverige bör man entydigt stå för detta mål, med delmål på vägen som fossiloberoende fordonsflotta år 2030.
Tycker man, som LO och Svenskt Näringsliv, att de sju partierna går för långt i sin överenskommelse, är man rimligen inte lämpad för Fossilfritt Sverige.

2. ”Våra verksamheter ska bidra.” Hittills innebär detta bara att den som skriver under Fossiltfritt Sverige ska ”visa upp egna konkreta insatser för minskade klimatutsläpp”, helt utan krav på att totalt sett minska utsläppen. I ett nästa steg bör man kunna visa upp en egen utsläppskurva som minskar minst lika snabbt som de nationella målen. Annars är man inte en del av lösningen, utan en del av problemet, och då vore det märkligt om man skulle få draghjälp av Fossilfritt Sverige i sin marknadsföring.

3. ”Vi utmanar andra, i Sverige och i världen.” Denna utmaning lyfts fram av miljöministern, men innebär faktiskt bara att ”Vi välkomnar våra motsvarigheter att ansluta sig, göra egna insatser och att utmana sig själva och oss.” I ett nästa steg bör vi som skrivit under Fossilfritt Sverige precisera vad utmaningen innebär, mätbart och konkret. Nordin och Yngwe lyfter fram positiva exempel som Hagainitiativet och 2030- sekretariatet, men Haga är bara öppet för ett företag per bransch och alla upplever sig inte vara en del av omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta. Alltså fyller Fossilfritt Sverige en funktion – när utmaningarna blir på allvar.

Den som själv lovar något kan förvänta sig något tillbaks. När undertecknandet av Fossilfritt Sverige innebär konkreta klimatåtaganden som underlättar uppfyllandet av klimatmålen, blir de medverkande parterna relevanta på ett helt annat sätt än idag. Då skapas ett forum för tidig, bred och förtroendefull dialog, där färdplaner för måluppfyllelse kan utvecklas och argumenten testas bland likasinnade. På Fossilfritt Sverige- mötet uttrycktes sådana behov och önskemål, som nu kompletteras med att den gröna oppositionen vill se resultat.

Regeringen har nu ett glasklart mandat att fylla Fossilfritt Sverige med innehåll, åtaganden och marknadsmöjligheter. Sätt igång!

Dokumentation

Debatt om regeringens klimatinitiativ Fossilfritt Sverige

Läs Kristina Yngwes och Rickars Nordins debattinlägg:

"Fossilfritt Sverige – utsläppsminskningar eller politisk PR?"
Inför Parismötet lanserade regeringen med buller och bång sitt initiativ om ”Fossilfritt Sverige”, men trots detta kan klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) inte kan svara på initiativet bidrar med för att minska klimatpåverkan. Det skriver Centerpartiets Kristina Yngwe och Rickard Nordin.

Delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson, [email protected]


Nämnda personer

Mattias Goldmann

Grundare 2030-sekretariatet
Statsvetenskap (Uppsala Uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00