Förslag på nattstopp för alla vindkraftverk i södra Sverige

VINDKRAFT. För att ge fladdermöss ett bättre skydd bör det införas ett generellt stopp nattetid för vindkraftverk i södra Sverige, enligt en forskningsrapport från Naturvårdsverket och Energimyndighetens forskningsprogram Vindval.

Johanna Alskog

Det bör införas ett generellt stopp nattetid för vindkraftverk i södra Sverige under perioden 15 juli till 15 september, det vill säga från solnedgång till soluppgång. Det är ett av förslagen i en rapport från forskningsprogrammet Vindval, ett forskningsprogram som är ett samarbete mellan Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

Stoppkravet ska gälla när vindstyrkan är mindre än sex sekundmeter samtidigt som temperaturen överstiger 14 grader. I genomsnitt skulle det röra sig om cirka 10 nätter per år.

Undantag ska gälla vid kraftigt regn eller dimma, då fladdermössen inte är aktiva. Undantag ska ges, enligt förslaget, om det går att visa att de fladdermusarterna man främst är ute efter att skydda – större brunfladdermus och gråskimlig fladdermus – inte förekommer i området.

Även i norr bör en stoppreglering användas, men enbart där nordfladdermusen förekommer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00