Försämrad miljötrend för skogen i norra Sverige

SKOGEN. Trenden för miljöutvecklingen i skogen vänder nedåt i tre av Sveriges största län. Det visar den senaste regionala uppföljningen av miljökvalitetsmålet Levande skogar.

Skogsområdet Sasknek-Jullevare vid Jokkmokk i Norrbotten
Skogsområdet Sasknek-Jullevare vid Jokkmokk i NorrbottenFoto: TT
Johanna Alskog
Fakta
Exempel ur de regionala årliga uppföljningarna av Levande skogar

"Läget i Västernorrland fortsätter att försämras för rödlistade arter med minskande populationer, där skog är en viktig livsmiljö."
Västernorrlands län

"Utvecklingen är negativ. Bedömningen av utvecklingen har förändrats sedan förra uppföljningen bland annat på grund av bättre underlag."
Västerbottens län

"Skogsstyrelsen följer upp vilken grad av hänsyn som tagits vid avverkning, men inventeringsmetodiken har visat sig ha brister. Arbetet för att ta fram en ny metodik pågår och det saknas därför färska data för miljöhänsyn vid avverkning."
Norrbottens län

"Många skogliga värdekärnor är för små och isolerade för att kunna klara den biologiska mångfalden. Det råder kunskapsbrist var värdekärnorna finns, som till exempel nyckelbiotoper."
Blekinge län

"Bestånd med kända naturvärdeskvaliteter och lång skoglig kontinuitet avverkas och antalet hotade arter ökar."
Dalarna län

"Skogsstyrelsen har beslutat om att 2021 upphöra med registrering av nyckelbiotoper som anmälts för avverkning. Eftersom de flesta nyckelbiotoper som registreras i länet berörs av avverkningsanmälningar riskerar åtgärden att få negativ effekt."
Gävleborg län

"Utvecklingen av miljöhänsyn inom skogsbruket kan inte bedömas eftersom Skogsstyrelsens hänsynsuppföljning inte levererat något resultat. Det saknas tillräckligt underlag för att på ett säkert sätt bedöma utvecklingen."
Hallands län

"Utvecklingstrenden för indikatorn häckande fåglar i skogen är negativ för de senaste tio åren. Detta gäller särskilt fåglar som är beroende av död ved men även för fåglar knutna till äldre skogar. Utvecklingen ser bättre ut för fåglar i lövskog."
Kronobergs län

"De artgrupper som står för största negativa förändring hör till storsvamparna, där antalet rödlistade arter i Sverige ökar från 149 till 266 arter under tjugoårsperioden. För lavarna kan utläsas en dyster trend, antalet rödlistade arter ökar från 73 till 104. Gruppen fjärilar omfattar idag 70 rödlistade arter jämfört med 39 arter för 20 år sedan."
Hallands län

"Arealen registrerade nyckelbiotoper sjunker."
Gotlands län

"Spridningen av almsjuka och askskottsjuka har medfört att alm och ask minskar kraftigt i landskapet, liksom en rad arter knutna till dessa trädslag."
Blekinge län

Källa: Skogsstyrelsen/Rus

Utvecklingen för miljön i skogen vänder nedåt i tre av landet till ytan största län: Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Det visar den årliga regionala uppföljningen av miljökvalitetsmålet Levande skogar som

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00