FN ställer in årets klimatmöte

CORONAKRIS. Det blir inget globalt klimattoppmöte i år – FN skjuter fram förhandlingarna till år 2021. Ett väntat beslut, enligt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Det blir inga globala klimatförhandlingar i Glasgow i november. Det meddelade FN:s klimatsekretariat UNFCCC sent på onsdagskvällen. På grund av de omfattande konsekvenser som coronapandemin skapat världen över, är det inte längre möjligt att arrangera ett ambitiöst klimattoppmöte det här året, enligt arrangörerna. Beslutet har fattats av UNFCCC tillsammans med de två värdländerna Storbritannien och Italien.

Förhandlingarna kommer istället att flyttas fram till år 2021, mer exakt är ännu oklart. De förberedande förhandlingarna, som skulle hållits i juni i tyska Bonn, har också flyttats framåt. Nytt datum är 4-12 oktober. 

Lövin: Väntat beslut

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger i en skriftlig kommentar till TT att det var ett väntat beslut att klimattoppmötet skulle flyttas fram.

"Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför Cop26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas", skriver Lövin.

Oro för svagt deltagande

EU-kommissionen lovar att inte låta de framflyttade förhandlingarna bromsa unionens klimatarbete.

–  Det arbete som kommissionen gör för att ta fram en konsekvensbedömt förslag för att höja EU:s 2030-mål till att minska utsläppen av växthusgaser med 50-55 procent jämfört med 1990 års nivåer fortsätter enligt plan, och kommissionen kommer att hålla fast vid den. Samma sak gäller för det arbete som pågår för att lämna in en förbättrad nationellt utsläppsåtagande till UNFCCC i linje med vårt åtagande enligt Parisavtalet, säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i ett uttalande och fortsätter:

– Coronakrisen har bromsat ned tempot aktiviteten i den globala diplomatin. Och vi förstår att det här beslutet har fattats för att undvika att Cop26 skulle misslyckas att leva upp till förväntningarna på grund av otillräckligt deltagande.

Öppnar för EU att leverera

Det är ett bra beslut att skjuta fram förhandlingarna, anser även Finlands miljö- och klimatminister Krista Mikkonen. Men det kräver att EU tar sitt ansvar:

Forrige artikel Ny skatt ger dyrare kläder – men osäker miljönytta Ny skatt ger dyrare kläder – men osäker miljönytta Næste artikel Miljöinfo till tankande bilister dröjer Miljöinfo till tankande bilister dröjer