EU: Svenskarna använder för mycket vatten

VATTEN. Den höga vattenkonsumtionen är ett tecken på att vatten är för billigt i Sverige, anser EU-kommissionen. Men regeringen håller inte med.

EU-kommissionens och miljökommissionär Karmenu Vellas anser att Sverige har en bit kvar innan ramdirektivet om vatten är fullt infört i svensk rätt. 
EU-kommissionens och miljökommissionär Karmenu Vellas anser att Sverige har en bit kvar innan ramdirektivet om vatten är fullt infört i svensk rätt. Foto: EU 2014, EU-parlamentet
Johanna Alskog

Den svenska regeringen anser att anteckningarna utgör kommissionens egna anteckningar från mötet och har även varit tydlig med att de i vissa avseenden inte korrekt återspeglar vad som sades under mötet vare sig vad gäller rena faktauppgifter om det svenska genomförandet, eller i delar som i kommissionens anteckningar återges som överenskommet.

ur Sveriges svar till EU-kommissionen
Fakta
Om ett land inte följer EU:s regler
– ett överträdelseförfarande

Steg ett: informellt förfarande. EU-kommissionen misstänker att ett land inte uppfyller sina skyldigheter och skickar en skrivelse till landets regering som regeringen ska svara på.
Steg två: formell underrättelse. EU-kommissionen är inte nöjd med svaret och skriver igen. Landet har två månader på sig att svara. Efter detta steg kan kommissionen inte lägga till ytterligare klagomål.
Steg tre: motiverat yttrande. I det kräver EU-kommissionen att landet rättar till sina regler inom en viss tid.
Steg fyra: EU-domstolen. Endast en liten del av ärendena når EU-domstolen.

Källa: EU-upplysningen

EU-kommissionen och miljökommissionär Karmenu Vella anser att Sverige inte har infört ramdirektivet för vatten på alla punkter. Bland annat anser EU-kommissionen att de höga siffrorna för vattenkonsumtionen, högst i hela

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00