EU och USA oense om Ryssland och klimat

TOPPMÖTE. Efter ett möte med den amerikanska presidenten slog Europeiska Rådets ordförande Donald Tusk fast att parterna är överens om flera saker men inte när det gäller Ryssland. Även kring klimat och handel går åsikterna isär.

Tio minuter efter utsatt tid rullade Donald Trump in till Europabyggnaden i Bryssel i sin specialbyggda bombsäkra svarta limousin. Bilens front pryddes av den amerikanska och belgiska flaggan. Ingen EU-flagga. Trumps europeiska namne och rådets ordförande, Donald Tusk, tog emot med ett stelt leende.

Mötet varade en dryg timma och efteråt hade Tusk känslan av att EU och USA var överens i flera frågor, framförallt när det gäller kampen mot terrorismen. Men på flera andra punkter var parterna oense.

– Vissa frågor är fortfarande öppna som klimat och handel. Och jag kan inte säga idag att vi har en gemensam syn på Ryssland. Men när det gäller konflikten i Ukraina verkar det som att vi är på samma linje, sa Donald Tusk i ett kort uttalande.

På mötet med Trump deltog också Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, liksom utrikeschefen Federica Mogherini samt EU-parlamentets ordförande Antonio Tajani.

Juncker sa senare på eftermiddagen att man på handelsområdet hade pratat om vikten av fri och rättvis handel. Men Kommissionsordföranden konstaterade också att åsikterna mellan den europeiska och den amerikanska sidan skilde sig åt avsevärt.

– Vi enades om att föra samman européer och amerikaner och våra team ska träffas senare om några veckor för att komma närmare varandra på handelsområdet. För vi kände att skillnaderna var för stora, sa Jean-Claude Juncker.

Macron: ”uppriktigt möte med Trump”

Efter mötet i EU-byggnaden tog Trump superbilen tillbaka till den amerikanska ambassaden några kvarter bort där han åt lunch med Frankrikes nyvalda president Emmanuel Macron. En fråga som togs upp var FN:s klimatavtal som Trump har hotat att lämna.
FN-avtalet syftar till att hålla den globala uppvärmningen under två grader vilket kan bli väldigt svårt om USA inte är med på tåget då landet hör till världens största utsläppare av växthusgaser.

– Jag respekterar att han vill se över Parisavtalet. Jag betonade hur viktigt det här avtalet är, vi har ett politiskt ansvar och vi måste också tänka på jobb och ekonomisk utveckling, sa Emmanuel Macron som beskrev mötet med Donald Trump som vänligt men uppriktigt.
För några veckor sedan uppgav Vita huset att Donald Trump skulle fatta beslut om att stå fast vid klimatavtalet eller inte efter G7-mötet i Italien 26-27 maj.

Den amerikanska presidenten har i skrivande stund inte gjort några uttalanden om mötena med de europeiska ledarna, varken framför kameran eller i sociala medier.

Forrige artikel (L) ligger närmast regeringens miljöpolitik Næste artikel Ygeman: Kommunerna kommer inte undan ansvaret för vattnet
Statschefer överens om bud för klimatandel i EU-budgeten

Statschefer överens om bud för klimatandel i EU-budgeten

MFF. Medlemsländerna är eniga om att följa kommissionens förslag och vika 25 procent av EU:s långtidsbudget åt klimatåtgärder. Men kvar står frågan om summan är definitiv.
– Vi kommer att fortsätta att driva på för att det här ska ses som ett golv, inte ett tak, säger statsminister Stefan Löfven (S).