EU-kommissionen skickar testballong om skärpta klimatmål

EU2030. EU-kommissionen argumenterar för att unionen minst ska anta ett mål om att minska utsläppen med 55 procent, enligt ett läckt utkast.

Under onsdagen kommer EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hålla sitt linjetal för unionen. Då väntas hon dra upp de breda penseldragen för de nya utsläppsmål som EU-kommissionen fått i uppdrag att utreda, nämligen hur en 50- och 55-procents utsläppsreduktion skulle falla ut.

Men det är först på torsdag som det tyngre dokumentet presenteras, nämligen konsekvensanalysen av vilka effekter en ambitionshöjning kan få.

Den centrala biten i pusslet blir att lägga fram argument för att övertyga de sex länder – Bulgarien, Rumänien, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Polen – som oroas mest av vilka konsekvenser som ambitionshöjningen skulle få på deras ekonomier.

Sedan uppdraget lades ut förra sommaren av EU:s statschefer har en intensiv övning pågått mellan flera medlemsländer och EU-kommissionens experter. Ju mer förankrad planen är, desto mer troligt är det att unionens lagstiftare kan enas före årsskiftet om målet. Ambitionen är sedan att kommunicera detta till Parisavtalets parter.

Men som vanligt i EU-kretsar så cirkulerar det redan innan släppet läckta utkast. I det dokument som Euractiv tagit del av går det redan att utläsa några konsekvenser.

Men mycket kan fortsatt förändras.
– Det är ju inte första gången EU-kommissionen skickar ut en testballong, säger en nationell expert till Altinget.

Login