EU försvarar hemligt förslag i flygets klimatsamtal

CORSIA. Frågan om hur tillförtlig flygbolagens klimatkompensation kan bli ska avgöras i mars. Från EU är man inställd på att förhindra att det hemliga förslag som lagts fram till beslutsfattarna utvattnas ytterligare.

Foto: Jack Taylor © European Union , 2015
Jacob Hederos

Många av ICAO-rådsmedlemmarna har åtagit sig inom Aarhuskonventionen att det inte får fattas beslut om miljörelaterade regelverk bakom stängda dörrar. Men nu bryter de alla mot den principen,

Gilles Dufrasne.
Carbon Market Watch

Vi i EU förbereder oss att vi ska behöva försvara rekommendationerna under mötet för att förhindra att det inte urvattnas mer.

Marie Hankanen
Sakkunning Miljö, Transportstyrelsen

Kommer flygsektorn sätta standarden för hur utsläppshandelns klimatkompensation globalt ska skötas framöver? Efter att FN:s Parisavtalsförhandlingar misslyckats än en gång vid Cop25 i Madrid med att komma överens om ett

Dokumentation

Omdiskuterad klimatåtgärd

Det globala styrmedlet som Icao nu beslutat om, kallat Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (Corsia), innebär i korthet att det internationella flygets koldioxidutsläpp tillåts växa fram till år 2020. Därefter måste flygbolagen köpa utsläppskrediter för de utsläpp som överstiger 2020 års nivå, vilket då bidrar till utsläppsminskningar inom andra sektorer istället för inom det internationella flyget. Med denna åtgärd skulle det internationella flyget få en så kallad koldioxidneutral tillväxt efter år 2020.
Källa: Transportstyrelsen.

Altinget har sökt flygbranschens intresseorganisation IATA för en kommentar men de har avböjt en intervju tills dess att de har mer information. IATA har nyligen tecknat ett avtal med handelsplatser XCHG där flygbolag ska kunna handla de enheter som ska erbjudas under Corsia.

 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00