EU-chocken: USA och Kina gör större klimatinsatser

KLIMAT. USA och Kina lägger en större andel av sin ekonomi på att bekämpa klimatförändringarna, enligt Europeiska investeringsbanken. Nu ökar pressen på EU:s energiministrar som ska träffas i Bryssel nästa vecka.

Investeringarna i att ställa om energisystemen och bland annat gå bort från kol behöver utökas med 150 miljarder euro årligen enligt EIB. <br>
Investeringarna i att ställa om energisystemen och bland annat gå bort från kol behöver utökas med 150 miljarder euro årligen enligt EIB.
Foto: Peabody Energy, Inc, Wikimedia Commons
Jacob Hederos

Efter ett årtioden med svaga investeringar måste vi tackla nedbromsningen nu

Andrew McDowell
EIB

De finansiella insatserna på hemmaplan är för små för att EU ska kunna nå Parisöverenskommelsens målsättningar, enligt Europeiska investeringsbankens senaste investeringsrapport.

”En kollosal insats krävs” för att unionen ska nå

Dokumentation

Några av uppmaningarna från kommissionen till Sverige:

  • Öka insatserna för att minska den slutliga energianvändningen med tanke på energieffektivitetsmålet för unionen till 2030 som måste uppnås kollektivt, med stöd av styrmedel och åtgärder för att uppnå ytterligare energibesparingar till 2030. Ytterligare åtgärder tillsammans med deras förväntade effekter i form av energibesparingar bör tas fram och redovisas i den slutliga integrerade nationella energi- och klimatplanen.
  • Ge en allmän översikt över investeringsbehoven för att uppnå klimat- och energimålen, och en allmän bedömning av källorna till sådana investeringar, inklusive lämplig finansiering på nationell och regional nivå.
  • Förteckna alla energisubventioner, särskilt avseende fossila bränslen, och vidtagna åtgärder samt planer för att avveckla dem.

Källa

Läs även den svenska kommenterade dagordningen inför Ministerrådetsmötet här


Fler uppmaningar från EIB

  • Unionen måste gemensamt öka investeringarna i energisystemen från dagens två procent till tre procent av BNP, motsvarande över 450 miljarder Euro årligen.
  • De svaga investeringarna i klimatrelaterad forskning och utveckling riskerar unionens konkurrenskraft, särskilt såsom Kina har gått om EU det senaste åren.
  • Utanför energisystemet pekas särskilt transportsektorn ut som ett orosmoment, då utsläppen fortsatt ökar där och förväntas står för den största andelen av utsläppen i unionen efter 2030. Både privata och offentliga investeringar behövs, framför allt i järnvägsnäten där både USA och Kina ligger långt före EU.

Läs en sammanfattning av rapporten här (klimatrelaterade frågor från sida 11)


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00