Energimyndigheten: Inget nytt stöd till havsbaserad vindkraft

ENERGI. Det vore inte samhällsekonomiskt klokt att skapa ett särskilt stöd för havsbaserad vindkraft, enligt Energimyndigheten. Därmed kan ett av regeringens energipolitiska löften komma att gå i graven.

Johanna Alskog
Fakta
"Den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare. Målet ska vara minst 30 TWh ny el från förnybara källor år 2020 och ett mål till år 2030 ska tas fram. Det teknikneutrala certifikatsystemet för förnybar elproduktion skall användas för detta syfte. Stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft behövs därutöver. Det ska vara enkelt och lönsamt att producera sin egen el."

Källa: ur regeringsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet

Att skapa ett stöd för havsbaserad vindkraft, utöver elcertifikatsystemet, är ett av löftena i regeringsöverenskommelsen. Men det vore inte klokt att genomföra löftet så länge elcertifikatsystemet finns, enligt Energimyndigheten som

Dokumentation

Rapporten från Energimyndigheten Havsbaserad vindkraft En analys av samhällsekonomi och marknadspotential

Skepsis inför nytt stöd till vindkraft
Det bör inte införas något stöd till havsbaserad vindkraft, så länge regeringen inte kan redogöra för stödets syfte. Det påpekar flera tunga remissinstanser i sina yttranden till energiminister Ibrahim Baylans departement.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00