Energibranschen befarar osäkerhet på marknaden

REAKTIONER. Avhoppen från Energiöverenskommelsen beklagas hos branschaktörer. Men hos Älvräddarna ser man en öppning för att vattenkraften kan få en stärkt miljöprövning framöver i och med det öppnare politiska landskapet.

Nu kan nämligen Vänsterpartiet få en roll i riksdagens energipolitik, vilket skulle gynna Älvräddarnas intressen, menar miljöorganisationens Christer Borg.

– Vänstern har precis samma position som Älvräddarna i vattenkraftsfrågan. Vi tycker båda att vi inte ska använda alla undantag som finns i vattendirektivet. Jag ser en teoretiskt chans här nu att om Vänsterpartiet, så att säga, ska stötta det som är kvar av energiöverenskommelsen så kanske de kan ställa lite krav, säger Christer Borg till Altinget och fortsätter:
– Då finns det därför en möjlighet att mildra de skrivningarna som man har gjort i propositionen för den nya lagstiftningen om att alla undantag ska användas.

Paraplybranschorganisationen Energiföretagen ser dock inte lika stora möjligheter i den uppkomna situationen. Debeklagar beslutet från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Login