EIB:s och Riksbankens beslut spås få ringar på vattnet

FOSSILT. När finansmarknadsaktörerna stänger dörrarna för fossiltunga bolag och regioner anses det samtidigt öppna för att fler aktörer ska ta liknande beslut. Hittills har dock trenden varit nedslående.

Riksbankens avyttringsbeslut sätter press på andra riksbanker.<br>
Riksbankens avyttringsbeslut sätter press på andra riksbanker.
Foto: Riksbanken
Jacob Hederos

Det är uppenbart att det kommer att leda till diskussioner

Ulf Erlandsson
Portföljförvaltare

Det brukar fungera så att de andra tar efter varandras riktmärken, så vi har stora förhoppningar om att det ska ske snart.

Anna Roggenbuck
Bankwatch

Allt fler finansiella aktörer ser numera över sina tillgångar och investeringar ur ett klimat- och miljöperspektiv, som en del i arbetet till följd av Parisavtalet. Men få har hittills förändrat

Dokumentation

Frivilliga forum i fokus

Riksbanken är en av medlemmarna i det forum av centralbanker, NGFS, som lovat att utarbeta sätt för att riskvärdera sina tillgångar ur ett klimat- och miljöperspektiv och därefter öka investeringarna i omställningsarbete.

Inom samarbetet TCFD uppmuntras företag och organisationer på finansmarknaden att öka transparensen kring de klimatrelaterade risker och möjligheter som deras innehav innebär. I september 2019 hade över 850 företag och organisationer ställt sig bakom rekommendationerna  globalt, varav 28 svenska.

Läs även Riksbankens fördjupning om klimatrelaterade risker

Divestera eller ej?

Från divesteringsrörelsen menar man att det bästa sättet för att ställa om ekonomin är att avyttra sina innehav i bolagen som står för utsläppen.

Där firade man tidigare i höstas att rörelsen sammantaget samlat in avyttringslöften på totalt över 11 biljoner US-dollar, en ökning på 22 000 procent under de senaste fem åren.

Bland löftesgivarna återfinns allt från kyrkosamarbeten till den Norska oljefonden.
– Institutionella investerare har faktiskt makten att antingen möjliggöra eller förstöra framtiden för oss. Pengar ligger bakom alla beslut att expandera och begränsa den fossila energiindustrin och påskynda eller försvaga energiomställningen, sa Clara Vondrich vid civilsamhällesorganisationen Divest Invest.

En av fonderna som är av annorlunda uppfattning är sjunde AP-fonden, som har investeringar i 70 av de 100 mest utsläppsintensiva bolagen i världen. Man planerar inte att sälja av sitt innehav, säger vd Rickard Gröttheim.
– Om vi säljer, och lämnar över som ägare, så lämnar vi över ansvaret till någon annan att göra det här jobbet. Det tycker jag är fegt. Vi ska stanna kvar och därmed påverka bolagen i rätt riktning för att kunna nå Parisavtalet, sa Rickard Gröttheim till TV4-nyheterna.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00