EI: Vad kommer folk förvänta sig nästa gång?

Energimarknadsinspektionens biträdande chefsekonom har förståelse för regeringens initiativ att kompensera dem som drabbats av vinterns höga elpriser. Men att energiministern uppmanar fler att binda sina elavtal får mothugg från Uppsalaforskare.

”Vi
ser också stora skillnader mellan hushållen som har investerat i
effektivisering, och de som inte har det,” sa Energiministern, som hoppades att fler tar tillfället i akt under det kommande året.
”Vi ser också stora skillnader mellan hushållen som har investerat i effektivisering, och de som inte har det,” sa Energiministern, som hoppades att fler tar tillfället i akt under det kommande året.Foto: Johan Jeppsson/TT
Jacob Hederos

Med ett skissartat utspel inför partiledardebatten utlovade de socialdemokratiska finans- och energiministrarna på onsdagsmorgonen att sex miljarder kronor ska vikas till ett elpriskompensationsstöd för att mildra effekterna av vinterns höga elpriser.

– Jag förstår att människor känner oro för sin ekonomi. Det är helt oacceptabelt att en ensamstående förälder eller pensionär får kraftigt höjda elräkningar för att Europa är beroende av naturgas och Ryssland stryper sina leveranser. Vi ska ha god tillgång till el med bra priser i Sverige, oavsett var vi bor, sade Khashayar Farmanbar (S) vid en pressträff på onsdagsmorgonen.

Under de kommande veckorna ska ett slutligt förslag tas fram i samarbete med branschen och läggas till riksdagen, utlovade Farmanbar och Damberg, vilket direkt öppnade för en strid ström av inspel och kommentarer under onsdagen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00