Egna granskningen sågar jordbruksplanen ur både närings- och miljöperspektiv

Den strategiska planen för jordbruket bidrar negativt till både miljö- och produktionsmålen. Det visar den lagstadgade granskningen som ska ligga till grund för regeringens beslut. Men ansvariga ministern Anna-Caren Sätherberg (S) läste inte rapporten innan planen klubbades.

Ansvariga ministern uppger att hon inte tagit del av den internt beställda granskningen av föreslagna strategiska planen innan den antogs. <br>
Ansvariga ministern uppger att hon inte tagit del av den internt beställda granskningen av föreslagna strategiska planen innan den antogs.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Jacob Hederos

Ett av kraven i den senaste reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken i EU var att varje medlemsland också ska leverera en miljöbedömning av den egna strategiska planen med syftet att "förbättra kvaliteten på utformningen av den strategiska planen".
Under måndagens lades miljökonsekvensbeskrivningen ut av Jordbruksverket – och det är allt annat än en upplyftande läsning.

”Det finns en tydlig risk för att den strategiska planens åtgärder sammantaget har fortsatt övervägande negativa och betydande effekter på klimatet jämfört med läget idag” inleder rapportförfattarna sin sammanfattning, samtidigt som de skriver att ”det finns en tydlig risk för att den strategiska planens åtgärder sammantaget inte bryter den negativa trenden för biologisk mångfald i jordbrukslandskapet” det vill säga att ”de fortsatta miljöeffekterna av planen är negativa”

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S), som flera gånger har lyft att den nya planen ska leverera bland annat mer miljönytta, säger dock att hon inte hunnit ta del av bedömningen innan beslutet om planen fattades förra veckan.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00