Efter Preemraff kommer fossilgasterminalen

KLIMATPRÖVNINGAR. Energiminister Anders Ygeman (S) syntes inte till vid förra veckans pressträff om Preemraff-målet. Men nästa omdiskuterade klimatfråga är hans att hantera.

Utbyggnaden av Skandinaviens största oljeraffinaderi är både en fråga om miljöjuridik och en viktig energipolitisk fråga. Men när miljöminister Isabella Lövin (MP) vid en presskonferens förra veckan meddelade att regeringen av klimatskäl nu tar över prövningen av Preemraff i Lysekil – då syntes inte energiminister Anders Ygeman (S) till.

Prövningen av Preemraff är en politisk seger för Miljöpartiet, men det är en mindre självklar fjäder i hatten för en socialdemokrat att förknippas med att sätta käppar i hjulet för en industriutbyggnad. Inte så förvånande att Anders Ygeman höll sig undan med andra ord.

Men ett annat klimatkritiserat projekt på västkusten ligger odiskutabelt på energiministerns bord. Det gäller Swedegas anslutning av sin terminal för fossil flytande naturgas i Göteborgs hamn till svenska gasnätet (beslut om gasnätskoncession fattas alltid av regeringen). Just nu pågår som bäst förberedelser inför en massaktion i civil olydnad som ska äga rum nästa vecka ,"någonstans i Göteborg", under namnet Folk mot fossilgas.

Login