Djurskyddsorganisationer reser ragg mot Naturvårdsverket

KORTNYTT. Förslaget från Naturvårdsverket att tillåta pilbågsjakt får Sveriges djurskyddsorganisationer att gå ut i samlad protest.

Foto: Pixabay
Johanna Alskog

I Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter om jaktmedel som just nu är ute på remiss ingår bland annat en ändring som innebär att det ska bli tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige.

Djurskyddsorganisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen går nu ut tillsammans med hård kritik mot myndighetens förslag.

– Vi motsätter oss kraftfullt en legalisering av pilbågsjakt av flera skäl. I ett land som Sverige kan vi inte acceptera några andra jaktmetoder än de som är effektivast, snabbast och skonsammast för de jagade djuren, säger Johan Beck-Friis, generalsekreterare för Svenska Djurskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Djurskyddsorganisationerna hänvisar bland annat till att det finns flera studier som visar på en tydligt ökad risk för skadeskjutning vid pilbågsjakt jämfört med jakt med kul- och hagelvapen.

Löfte om att utveckla nya jatkformer

Naturvårdsverket motiverar förslaget att tillåta pilbågsjakt med att myndigheten i sin strategi för svensk viltförvaltning utlovat att man ska "utveckla möjligheten att använda nya sätt att jaga". Pilbågsjakt är tillåtet i bland annat Danmark, Finland och USA.

Läs också: Regeringen går vidare med säljakt

Miljöorganisationerna tycker inte att Naturvårdsverkets argumentation håller måttet.

– Vi hoppas att Naturvårdsverket tar till sig saklig, opartisk information i frågan och drar tillbaka sitt förslag. Vi anser att Sverige av djurskyddsskäl måste få behålla förbudet mot bågjakt, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Naturvårdsverkets förslag är ute på remiss till och med den sista augusti.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00