Debatt

Djurens rätt: Svensk djurskyddslag för gammal

DEBATT. Andra länder går om Sverige och har ett strängare djurskydd på flera områden. Det skriver Djurens rätts förbundsordförande Camilla Björkbom som anser att det nu är hög tid att Sveriges djurskyddslagstiftning moderniseras.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt, anser att den utbredda uppfattningen om att Sverige är bäst på djurskydd inte är helt korrekt.
Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt, anser att den utbredda uppfattningen om att Sverige är bäst på djurskydd inte är helt korrekt.Foto: Foto: Djurens rätt
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Camilla Björkbom

Förbundsordförande Djurens Rätt

Sverige vill gärna ligga i framkant i djurskyddsfrågan internationellt, men sedan den svenska djurskyddslagen kom 1988 har ny kunskap om djurs beteende, samt diskussioner om djuretik, lett till att ett antal europeiska länder har striktare lagstiftning än Sverige på flera områden.

I Österrike är det förbjudet att hålla hönor i burar. Förbudet föregicks av att livsmedelsbutikerna slutade sälja burägg. I Sverige har såväl Hemköp som Coop, Lidl, PrisXtra och Willys plockat bort buräggen. Tiden är därmed mogen även i Sverige för att förbjuda burhållning av hönor.

Veterinärer vill förbjuda cirkuselefanter

I Nederländerna och Storbritannien är det förbjudet med vilda djur på cirkus. I Sverige har två tunga instanser, Sveriges veterinärförbund och expertgruppen som tog fram förslag till ny djurskyddslag, föreslagit förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus på grund av att dessa djurs naturliga beteende inte kan tillgodoses. 

Pälsdjursfarmning är förbjudet i Storbritannien och Nordirland, samt i Österrike, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Makedonien. I Nederländerna ses det som inte längre försvarbart att föda upp djur i burar för lyxprodukter, och landet är i en process att förbjuda pälsdjursfarmning.

Tyska minkar har det bättre än svenska

I Tyskland, Italien och Schweiz ställs striktare krav på minkfarmning än i Sverige. I syfte att ge minkarna utlopp för sina naturliga beteenden ska minkarna, som i det vilda simmar, ha tillgång till simvatten.

Förbud mot minkfarmning i Sverige vore i linje med de slutsatser som dragits av Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap, Sveriges veterinärförbund, statliga utredningar samt av den europeiska expertrapporten – aktiva rovdjurs behov kan inte tillgodoses i burar knappt större än en uppslagen dagstidning.

Två viktiga paragrafer i den svenska djurskyddslagen handlar om att djur ska skötas väl och skyddas från onödigt lidande, samt att de ska ges möjlighet till att utföra sina naturliga beteenden.

I dagens djurskyddslag betraktats djur fortfarande enbart som saker. Djurskyddslagens syfte är inte bara att skydda djur, den ska också se till att den som äger djuren för till exempel ägg- eller pälsproduktion ska kunna fortsätta utan att djuren utsätts för allt för mycket lidande.

Program för egenkontroll där till exempel pälsdjursindustrin kontrollerar sitt eget djurskydd pekas i Animal Protection Index ut som en av Sveriges riktigt svaga punkter enligt en färsk rapport som presenterades för regeringen i förra veckan.

Dags för en modigare lagstiftning

Den svenska djurskyddslagen är inte en garanti för att djuren inom päls- eller äggproduktion har haft det bra. Lagen visar istället bara var den bortre gränsen går för vad som får göras mot djuren.

När Sverige lagstiftade om striktare regler för rävfarmning visade Sverige exempel på att djurens intressen kan få stå som överordnade industrins intresse av att fortsätta hålla rävar i små burar. I en modern svensk djurskyddslagstiftning bör vi ha modet att låta djurskyddet komma i första rummet. Det betyder att det inte längre bör vara tillåtet att hålla hönor och minkar i burar eller att ha vilda djur på cirkus.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00