Debatt

Sveaskog: "Det krävs samarbetsvilja från turistföretagen"

DEBATT. Sveaskog välkomnar alla företagare och organisationer som vill öka värdet på våra skogar. Men för att vi ska utveckla naturturismen måste det finnas en vilja att samarbeta och hitta gemensamma vägar framåt, skriver Viveka Beckeman och Ola Söderdahl från Sveaskog.

Foto: Sveaskog
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Dagens skogsbruk sker inte av en slump utan är en högteknologisk verksamhet med lång planeringshorisont. Vi vill därför uppmana de fyra turismentreprenörer som i sitt debattinlägg den 20 december hävdar att ”det är svårt att bedriva naturturism när man inte vet om den oskyddade skogen som man besöker är nedhuggen nästa vecka” att kontakta markägarna.

Skogsbrukets långa planeringshorisont gör att vi relativt exakt kan säga när i tiden vi kommer att utföra olika skötselåtgärder, som avverkningar. Vi kan därför gemensamt hitta platser och lösningar som gynnar oss båda.

Saknas dialog med skogsägarna

Problemet som vi ser det är att vi oftast inte får kännedom om naturturismföretagare förrän det är dags för avverkning. Många av dessa företag bygger upp sin verksamhet på våra marker utan vår kännedom eller dialog med oss. Detta är förvånande då det borde ligga i turismentreprenörernas intresse att försäkra sig om resursen, som de grundar sin verksamhet på, antingen genom markförvärv eller avtal.

För att utveckla naturturismen måste den bli mer professionell och bidra till att skapa de skogar och områden som enskilda turismföretagare vill ha genom kommersiella avtal.

Fakta
Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]

Det är även svårt att se att det skulle finnas en brist på skogar lämpliga för att bedriva naturturism i. Enbart Sveaskog har avsatt 450 000 hektar som naturvårdsskogar. Tillsammans med andra skogsbolags frivilliga avsättningar, nationalparker, naturreservat och andra formellt skyddade områden så motsvarar tillgången på skog undantagen från kommersiellt skogsbruk nära tio procent av den produktiva skogsmarksarealen i Sverige.

Samtidigt ser vi att det också finns en stor potential för turism- och upplevelseföretagande även i den brukade skogen.

Skev bild av Sverige som en vildmark

Många av dessa företag bygger upp sin verksamhet på våra marker utan vår kännedom eller dialog med oss.

Slutligen, Sverige är till väldigt liten del opåverkad vildmark som debattörerna försöker marknadsföra landet som. Skogsbruket är en del av vår historia och en del av vår framtid i den gröna omställningen till en bioekonomi. Det ska vi vara stolta över. Även naturturism bör kunna spela en viktig roll i den framtida bioekonomin och målet bör vara att främja båda näringarna istället för att ställa dem mot varandra.

Hör av er till oss

Sveaskog efterlyser därför fler seriösa naturturismentreprenörer som vill skriva avtal med oss. Tillsammans kan vi utveckla naturturismen, mångbrukande i våra skogar och Sverige. Istället för att skriva ännu en debattartikel, hör av er till oss direkt. Sveaskog äger mark över hela landet, så vi är säkra på att vi kan hitta platser som vi gemensamt kan utveckla för att gynna utvecklingen av naturturism.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten om naturturism och skogsbruket:

"Turism och skog mer samhällsnytta än skogsskövling"
Vi håller med Sveaskog om att det finns för få företagare inom naturturism. Men det är svårt att bedriva naturturism när man inte vet om den oskyddade skogen som man besöker är nedhuggen nästa vecka, skriver Ulrika Krynitz, Håkan Strotz, Marcus Eldh och Matti Holmgren.

"Skogsbruk och naturturism går alldeles utmärkt att förena"
Skogsbruket är inget hinder för naturturismens utveckling, utan avsaknaden av turistföretag i den svenska skogen. Det skriver Viveka Beckeman och Ola Söderdahl på Sveaskog.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00