Analys av 
Jacob Hederos

Det första pengasvaret på energikrisen stötte på patrull – vad kommer härnäst?

Lagstiftarna säger nej tack till Bryssels första pengaplan för att svara upp mot den uppkomna energikrisen. I stället ser de potentiellt ut att kunna samlas bakom ett motbud. Samtidigt pågår det omfattande samtal om ytterligare åtgärder.

Kan regeringscheferna enas bakom någon av alternativen på bordet? Charles Michel håller i klubban. <br>
Kan regeringscheferna enas bakom någon av alternativen på bordet? Charles Michel håller i klubban.
Foto: European Union 2020
Jacob Hederos

Det blev en blåsig dag i flera delar av EU på onsdagen. Det sänkta elpriset som följde kanske gjorde att luften kunde rensas ut lite i den något överhettade energipolitiska debatten.

Och det kan behövas. För även om det bara var i fredags som ett antal nya åtgärder kom på plats, så samlas EU-regeringscheferna i Prag nu på fredag för att bland annat diskutera vilka ytterligare åtgärder som unionen ska vidta för att pressa ner elpriserna i unionen.

De senaste dagarna har dock tonläget inte varit nådigt. Efter att exempelvis Tyskland annonserat att landet vill vika 200 miljarder euro till nationella åtgärder de kommande åren, så klev bland andra EU-kommissionärerna från Italien och Frankrike upp ur sina ”opolitiska” stolar och riktade hård kritik mot tilltaget, i ett budskap som repeterade de egna huvudstädernas linje.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00