Debatt

Debatt: Hållbarhetsrapportering ger ringar på vattnet

DEBATT. Många hävdar att det är dyrt och komplicerat för företagen att hållbarhetsrapportera. Men rapporteringskravet är ett bra exempel på hur lagar och regler kan snabba upp arbetet med hållbart företagande, skriver Lena Ekberg från Sustainable audits.

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Lena Ekberg
Ingenjör och sakkunnig inom hållbara leverantörskedjor, Sustainable audits

 

Många av dagens konsumenter och företag vill kunna känna sig trygga i att handla med företag som tar sitt samhälls- och miljöansvar. Detta gäller både frågor inom miljö, sociala förhållanden och motverkande av korruption. De vill till exempel inte riskera att den produkt de köpt är tillverkad av barn under farliga förhållanden eller att dess miljöpåverkan är stor. Men hur ska de kunna veta?

En hållbar status

Många företag vet om att konsumenter och andra företag kräver att de aktivt arbetar inom hållbarhet och har valt att kalla sina olika produkter och tjänster för "hållbara" men vad gör företagen egentligen för att uppnå en hållbar status?

Här är några olika initiativ såsom lagar, ramverk, riktlinjer och standarder som många företag arbetar med:

  •  I årsredovisningslagen (1995:1554), 6 kapitel förvaltningsberättelse med mera (10§ -14§) är det krav på att publicera hållbarhetsrapport för vissa större företag från och med räkenskapsåret 2017.

  • GRI-Global reporting initiative för rapportering.

  • Agenda 2030, FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

  • ISO standarder såsom SA 8000 för granskning och certifiering av socialt ansvar, ISO 20400:2017 vägledning hållbar upphandling, ISO 26000 för socialt ansvarstagande, ISO 45001 arbetsmiljö, ISO 37001:2016 mot mutor och ISO 14000 miljöledningssystem.

  • The ten principles of the UN global compact.

  • FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

Verktygen

Fakta
Sustainable audits global hjälper företag och offentliga sektorn att skapa hållbara leverantörskedjor.

Dessa lagar, ramverk, riktlinjer och standarder är jättebra verktyg för företag att arbeta med, men gör företagen tillräckligt?

Med anledning av rapporten ”Höj ribban för företagen” uttalar sig Amnesty international i en artikel på Dagens industri kring hållbarhetsrapporteringen. I artikeln citeras Ulrika Sandberg, sakkunnig inom företagsansvar och mänskliga rättigheter på Amnesty i Sverige:

"Under varje lagkrav är det företag som inte redovisar eller inte förklarar varför de inte redovisar i frågan, vilket krävs i lagstiftningen. Exempelvis är det få företag som följer upp hur deras riktlinjer verkställs. Det är en sak att identifiera risker, men företag måste även beskriva hur risken kan kopplas till företagets verksamhet i exempelvis ett högriskland".

Komplicerade processer

Många hävdar att det är dyrt och komplicerat att hållbarhetsrapportera och att det vore bättre om pengarna skulle gå till välgörenhet direkt i stället för komplicerade processer och granskningsförfaranden.

Ringar på vattnet

Jag vill påstå att det är med hjälp av lagar, såsom att större företag ska skriva en hållbarhetsrapport, som vi på riktigt kan påverka och snabba upp arbetet med hållbart företagande men med hjälp av påtryckningar från storbolag nedåt leverantörskedjan.

Företag och offentlig sektor lovar sina intressenter att de arbetar hållbart och därför måste de ta ansvar internt och externt för att säkerställa att alla intressenters krav tas omhand och att deras leverantörer och underleverantörer verkligen arbetar efter deras policys och riktlinjer.

I Sverige berör den relativt nya lagen om hållbarhetsrapportering i årsredovisningen några tusen företag direkt och ytterligare många tusen företag som berörs indirekt både i Sverige och utomlands, effekten blir mycket stor, det blir som ringar på vattnet.

Vår tids hjältar

Tillsammans kan vi förändra världen på riktigt genom tuff kravställning och kontinuerlig granskning.

I framtiden kan upphandlare och inköpare som verkligen handlar hållbart vara vår tids hjältar så att slutkunder och konsumenter inte ens har möjlighet att handla produkter och tjänster som inte är hållbart tillverkade och levererade.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00