De vinner Miljömålspriset 2019

Naturvårdsverket har delat ut årets Miljömålspriser till Lennart Henrikson, Hybrit och Göteborgs stad – Kretslopp och vatten.

I samband med konferensen Miljömålsdagarna i Karlskrona delade Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger ut Miljömålspriset 2019. Det tilldelades Lennart Henrikson, Hybrit och Göteborgs stad – Kretslopp och vatten.

Läs också: Årets naturfotograf har utsetts

Årets inspiratör blev Lennart Henrikson. Henrikson har länge arbetat med att främja god vattenvård och hållbart skogsbruk, bland annat genom att utbilda och inspirera markägare att bedriva skogsbruk som bevarar livsmiljöerna i skogens sjöar och vattendrag. 

Initiativet Hybrit vann priset i kategorin Mod och tempo. Detta för att de arbetat med att göra svensk stålproduktion helt fossilfri, och genom deras nya teknik finns det potential att minska hela Sveriges växthusgasutsläpp med 10 procent.

I kategorin Uthållighet och långsiktighet vann Göteborgs stad, förvaltningen Kretslopp och vatten. Motiveringen var deras strategiska arbete med att förebygga avfall och därigenom minska miljöpåverkan, samt att de verkat som inspiration för andra organisationer. 

Nyinstiftat pris

Naturvårdsverket har instiftat Miljömålspriset för att uppmärksamma framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. 

Priset delas ut för första gången i år, då miljömålen fyller 20 år. 

Årets inspiratör utsågs genom omröstning på webben, vinnarna i kategorierna Uthållighet och långsiktighet samt Mod och tempo utsågs av en jury. Juryn utgjordes av: Generaldirektör Björn Risinger, landshövding Anders Danielsson, generalsekreterare Håkan Wirtén, sektionschef Ann-Sofie Eriksson, chef Klimat och Hållbara finanser, Christopher Flensborg, Line Gordon, forskare och föreståndare samt Altingets journalist Johanna Alskog.

,

Forrige artikel Ditt verktyg för att hålla koll på miljölagstiftningen Ditt verktyg för att hålla koll på miljölagstiftningen Næste artikel Pressat Rumänien kämpar för miljölinje i CAP Pressat Rumänien kämpar för miljölinje i CAP
Naturvårdsverket varnar för neddragning nästa år

Naturvårdsverket varnar för neddragning nästa år

BUDGETUNDERLAG. Naturvårdsverket behöver ett höjt förvaltningsanslag nästa år, annars kan 100 tjänster försvinna.
– Vi är angelägna om att politiken känner till vad som skulle hända om vi inte får en höjning av anslaget, säger generaldirektör Björn Risinger till Altinget.