Danmark byter kemikaliekurs

KEMIKALIER. Det är slut med Danmarks tid som förlöpare inom EU:s kemikaliepolitik. Det säger nya miljöministern Eva Kjer Hansen till danska Altinget.

Danmarks nya miljöminister Eva Kjer Hansen (V).
Danmarks nya miljöminister Eva Kjer Hansen (V).Foto: Foto: Regeringskansliet Danmark

Danmark ska inte ha nationella kemikalieregler som är strängare än reglerna i EU. Så lyder beskedet från Danmarks miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen som sitter i den nya konservativa minoritetsregeringen. Hårdare regler försämrar konkurrenskraften för danska företag. Det är inte heller det bästa för konsumenterna, enligt Eva Kjer Hansen.

– Det bästa skyddet för konsumenterna är om vi får igenom gemensamma EU-regler, säger Eva Kjer Hansen till danska Altinget och avisar därmed den tidigare miljöministerns linje att använda nationella särregler som ett verktyg i kemikaliepolitiken.

– Jag kan ge dig tusentals exempel på sådant som jag gärna vill ändra i EU:s gemensamma kemikaliepolitik. Därför är det en del av min uppgift att påverka EU-systemet, säger Eva Kjer Hansen och fortsätter:

– Det handlar om, att om vi vill vara med i den föreningen eller inte. Och om vi är med, så finns det spelregler.

Det här alltså ett nytt tonläge från Damark. Den tidigare miljöministern Kirsten Brosbøl (S) ansåg att strängare nationella regler var ett verktyg för att pressa på den politiska pressen i Brussel.

Eva Kjer Hansen vill i stället satsa på att bilda allianser med några av sina EU-kollegor för att kunna sätta hårdare press på EU-kommissionen. Hon understryker att kemikaliepolitiken i EU går alldeles för långsamt framåt.

AV: EMMA QVIRIN HOLST


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00