"Coronaviruset har lärt oss hur vi ska hantera klimatkrisen"

OPINION. Vi behöver samma politiska vilja som vi ser med coronaviruset när det handlar om klimatet. Vi behöver komma igång nu så att vi hinner förhindra att katastrofer sprider sig till följd av klimatförändringarna, skriver Mattias Söderberg, ordförande för klimatarbetet i globala Act Alliance.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson, och Emil Källström Centerpartiet, vid måndagens pressträff om ett stödpaket på över 300 miljarder.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson, och Emil Källström Centerpartiet, vid måndagens pressträff om ett stödpaket på över 300 miljarder.Foto: Jessica Gow/TT

Coronaviruset är just nu huvudprioriteringen för regeringar världen över. Den hotande pandemin ska hanteras fort, och politiker i det ena landet efter det andra visar handlingskraft. De senaste veckorna har visat att politik inte bara handlar om debatt, utan också om konkreta förändringar i samhället.

Det är en viktig poäng att ta med oss till klimatdebatten.

I länder över hela världen drabbas befolkningar av katastrofer. Katastroferna förvärras och drar ut på tiden och är – på grund av klimatförändringarna – mycket allvarligare än vad de varit tidigare. Det ser vi till exempel i Zimbabwe som drabbats av den värsta torkan på 40 år. Förhållandena gör det svårt att odla grödor, vilket innebär att människor svälter. Över hela världen dör varje år 4,2 miljoner människor på grund av dålig luftkvalitet. En luftkvalitet som förvärras till följd av förbränning av fossila bränslen.

”Vaccinet” mot klimatförändringarna finns redan

Forskare arbetar i nuläget dygnet runt för att hitta ett vaccin mot coronaviruset, men när vi talar om klimatet har forskare redan hittat olika typer av ”vacciner”. Man har utvecklat grödor som är resistenta mot torka och pumpar som kan hjälpa vid översvämning, konstruerat solceller och vindkraftverk som kan producera förnybar energi och därigenom minska utsläppen av växthusgaser.

Fakta
Om skribenten
Mattias Söderberg arbetar som klimatrådgivare vid danska Folkekirkens Nødhjælp. Han är även ordförande för klimatarbetet i globala Act Alliance, där bland andra Act Svenska kyrkan och Diakonia är med.

Vi har lösningarna på många av de klimatutmaningar vi står inför. Men det krävs politiskt mod och vilja att införa dem. Och vi måste använda dem innan tiden rinner iväg och innan klimatförändringarna sprider sig som ett virus i våra ekosystem.

Varför händer ingenting?

Coronaviruset har visat att handling sker när det finns politisk vilja. De styrande politikerna har agerat snabbt och infört en lång rad åtgärder för att begränsa smittan.

Coronaviruset har visat att handling sker när det finns politisk vilja. De styrande politikerna har agerat snabbt och infört en lång rad åtgärder för att begränsa smittan.

Men politikerna har också – under en lång tid – talat om att klimatet är ett allvarligt hot, så varför händer ingenting? Svaret är kanske på grund av osäkerhet.

När talar om coronaviruset är vi osäkra på vad som kommer att hända. Det skapar rädsla. När vi talar om klimatet så vet vi mycket mer. Vi vet faktiskt mycket om vad som behövs. Det är dock åtgärder där resultatet kan vara svårt att se. En översvämning som aldrig inträffar är svårare att fira än ett smittotal som sakta med säkert sjunker.

Vi behöver samma handlingskraft när det kommer till klimatet

Vi behöver samma politiska vilja som vi ser med coronaviruset när det handlar om klimatet. Vi behöver komma igång nu så att vi hinner förhindra att katastrofer sprider sig till följd av klimatförändringarna.

Om vi ska lyckas med att förhindra framtida klimatkatastrofer behöver den handlingskraft, seriositet och vilja att skydda de svagaste i samhället, som vi ser hos politikerna till följd av coronaviruset, också vara kännetecknande för de politiska förhandlingarna om klimathandlingsplanerna.

Den positiva kunskapen vi kan ta med från coronaviruset till klimatdebatten är att politiker kan göra skillnad, och att de kan agera snabbt. Men för att det ska hända så behöver vi först förstå att klimatförändringarna är ett avgörande hot som vi måste göra något åt. Resultaten av att agera är kanske inte så lätta att se, men effekten av att inte agera kan bli dödlig för oss alla.

Nämnda personer

Mattias Söderberg

Ordförande för klimatarbetet i ACT Alliance och chefrådgivare i klimatfrågor vid Folkekirkens Nødhjælp
Masterexamen i statsvetenskap (Lunds uni. 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00