Carl Schlyter drog tillbaka kandidatur

KORTNYTT. Nomineringen av MP-politikern Carl Schlyter till Naturskyddsföreningens styrelse visade sig vara kontroversiell.

Johanna Alskog

När Naturskyddsföreningen i helgen samlades till riksstämma var riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) med på valberedningens förslag till ny styrelse för föreningen. Men dagarna före stämman blossade en debatt om att valberedningen föreslagit totalt tre personer med MP-koppling till styrelsen, där den mest profilerade personen var Carl Schlyter.

Debatten kring föreningens politiska oberoende fick Carl Schlyter att kliva av sin kandidatur dagen före valet av styrelse. "Det har de sista dagarna uppstått en debatt om föreningens oberoende från politiken. För att föreningen ska kunna fokusera på sitt arbete och oberoende av personer besluta om regler för oberoende mm så har jag valt att dra tillbaka min kandidatur." skriver han i ett inlägg på Facebook.

Kritik om obalans

En av dem som kritiserade valberedningens förslag var Tomas Kåberger tidigare vice ordförande i Naturskyddsföreningen:

– Förmågan att löpande påverka politiken oavsett rådande majoritet är en väldigt viktig funktion för just Naturskyddsföreningen. Flera tidigare styrelseledamöter har varit partipolitiskt aktiva men då har det funnits en balans som gjort att föreningen kunnat agera som rimligt neutrala. Detta kan komma att hämma föreningens möjlighet att påverka politiskt, sade han till Sveriges natur.

LÄS OCKSÅ: Schlyter på väg in i Naturskyddsföreningen


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00