Britternas miljölinje stöter på patrull i Bryssel

FÖRHANDLING. Brittiska regeringen vill kunna avvika uppåt med sina miljökrav när de lämnar unionen. Men frågan om hur en höjning ska garanteras lär sätta grus i förhandlingsmaskineriet, enligt forskare.

Striden om den framtiden relationen mellan EU och Storbritannien har dragit igång. Från Bryssels perspektiv är målsättningen tydlig på den klimat- och hållbarhetsrelaterade fronten: De vill att brittiska aktörer ska ha lika villkor som sina europeiska konkurrenter.

Men Johnsonregeringen har ett annat bud: De vill kunna avvika. Men den uttalade ambitionen är att de ska avvika genom att sätta högre miljökrav än de som finns i EU. ”Genom att frigöra oss från framtida förändringar av EU-lagar – kommer vi att kunna gå före både utomlands och på hemmaplan med att leverera global miljöförändring.”

– Johnsonregeringen vill kunna stå fria att sätta sina egna standarder och förordningar, men hur långt de vill gå i den linjen i praktiken är oklart. Från EU:s perspektiv är det centrala att ett framtida handelsavtal begränsar möjligheten för britterna att avvika nedåt. Men hur det ska säkerställas är också oklart, säger klimat- och energiforskaren Brendan Moore vid nätverket Brexit & Environment till Altinget.

Login