Britternas miljölinje stöter på patrull i Bryssel

FÖRHANDLING. Brittiska regeringen vill kunna avvika uppåt med sina miljökrav när de lämnar unionen. Men frågan om hur en höjning ska garanteras lär sätta grus i förhandlingsmaskineriet, enligt forskare.

I veckan lanserades den brittiska kampanjen inför Cop26 i Glasgow.<br>
I veckan lanserades den brittiska kampanjen inför Cop26 i Glasgow.
Foto: Chris J Ratcliffe / TT
Jacob Hederos

Det är mycket stark retorik från den brittiska sidan, men analysen pekar på något annat

Brendan Moore.
Forskare vid Cardiff universitet

Striden om den framtiden relationen mellan EU och Storbritannien har dragit igång. Från Bryssels perspektiv är målsättningen tydlig på den klimat- och hållbarhetsrelaterade fronten: De vill att brittiska aktörer ska

Dokumentation

Skakas av interna klimatpolitiska utmaningar

Som om inte frihandelsavtalsförhandlingarna kan sätta käppar i hjulen för den miljöpolitiska agendan i den brittiska regeringen, skickas det samtidigt oroande signaler för att ordförandeskapet i klimatförhandlingarna hänger löst.

Det har bland annat läckt ut uppgifter om att London och Glasgow och är i strid kring huruvida den skotska staden ska få behålla värdskapet över mötet. Samtidigt avskedades i fredags den utsedda mötesordföranden Claire O’Neill. Men hon har inte valt att lämna rollen utan att göra ett avtryck. I ett långt brev som läckte ut till pressen i veckan beklagar hon regeringens bristande stöd och ledarskap.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00