Branschen: Det här behöver biogasen

KORTNYTT. Branschen har lanserat en egen nationell biogasstrategi – i väntan på att regeringen agerar.

Regeringen har utlovat ett biogasutredning i budgetpropositionen. I väntan på att den ska bli verklighet presenterade Energigas Sverige, tillsammans med andra branschaktörer, på torsdagen en nationell biogasstrategi. Ska Sverige nå sina tuffa klimatmål, då behövs biogasen, betonar Energigas Sverige i rapporten.

Biogasen behöver spindel i nätet

I rapporten finns förslag på en lång rad åtgärder och beslut som behövs för att gynna biogasen, det är åtgärder som sträcker sig över olika politikområden samt mellan flera departement och myndigheter.

– Målet är också att regeringen ska tillsätta en biogassamordnare, som kan föra biogasens talan på ett övergripande nationellt plan. Biogasen uppfyller många politikområden och det behöver finnas någon som ser till alla biogasens fördelar, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas, i ett pressmeddelande.

Ett annat övergripande förslag är att regeringen ska besluta om ett mål på att minst 15 terawattimmar biogas ska användas i Sverige år 2030, att jämföra med förbrukningen på 1,83 terawattimmar år 2016.

Forrige artikel Nya särskilda mål för grönskande städer Næste artikel Tågbolag anmäler SJ till Konkurrensverket
C:s vargförslag skapar irritation i miljöutskottet

C:s vargförslag skapar irritation i miljöutskottet

ROVDJUR. Två veckor efter riksdagens tillkännagivande om att regeringen bör se över licensjakten på varg – då lägger Centern ett nytt förslag om ändrade regler för vargjakt. Tilltaget väcker irritation i miljö- och jordbruksutskottet.