Debatt

Birger Lahti (V): "Förbjud brytning av alunskiffer"

DEBATT. Svensk gruvnäring måste utvecklas för att kunna möta de miljöutmaningar vi står inför. Ett viktigt beslut i rätt riktning vore ett förbud mot att bryta alunskiffer, skriver Birger Lahti, Vänsterpartiet.

Foto: Jessica Segerberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Birger Lahti
näringspolitisk talesperson Vänsterpartiet 

Gruvindustrin är en strategiskt viktig näring för Sverige. Inte minst i regioner som tidigare har drabbats av hög arbetslöshet och utflyttning. En modernisering av det svenska samhället, där vi möter de miljö- och klimatutmaningar vi står inför, måste innebära att även gruvnäringen utvecklas i samklang med övriga delar av samhället. Därför har Vänsterpartiet nyligen lagt en riksdagsmotion i syfte att förbjuda brytning av alunskiffer.

Brytning som kan leda till miljökatastrof

Alunskiffer är en bergart som återfinns i stora delar av Sverige och som innehåller många viktiga metaller och ämnen, till exempel molybden och nickel. Samtidigt medför brytning i alunskiffer stora miljörisker. Bland annat kan tungmetaller och radioaktiva ämnen frigöras vilket utgör ett allvarligt hot mot både grund- och ytvatten. Ett exempel på vad en storskalig brytning kan medföra är den finska nickelgruvan Talvivaara – en av landets värsta miljökatastrofer genom tiderna.

Totalförbud krävs 

Miljöorganisationer har under lång tid varnat för brytning i just alunskiffer och ett flertal kommuner som berörs av en eventuell brytning har gått samman och krävt möjlighet till ett kommunalt veto mot all typ av brytning av alunskiffer. Vänsterpartiet menar dock att detta är en angelägenhet för hela landet och vill därför se en lagstiftning som sätter stopp för sådan brytning oavsett var i Sverige man befinner sig. Vi vill dessutom se ett totalförbud mot fracking i syfte att bryta fossila bränslen.

Från och med den 1 augusti i år är det förbjudet att bryta uran i Sverige. Även möjligheterna till provbrytning och utvinning av uran som biprodukt stoppas. Det är en viktig lagstiftning för att värna vårt klimat och vår miljö, som dessutom dömer ut kärnkraften till förmån för förnybara energislag.

Behovet av att ställa om till ett hållbart samhälle kommer att kräva nya ämnen och material. Sverige har med sin gruvindustri goda chanser att gå före i den utvecklingen, inte minst vad gäller ny teknik för energilagring. Samtidigt har gruvbrytning en mycket stor påverkan på miljö och omgivande samhällen. Det innebär att samhällsnyttan även måste omfatta klimat- och miljöåtgärder för att minska miljöskadlig påverkan på omgivningen.

Mineralpolitiken måste vara långsiktig

Sverige är ett attraktivt land för mineralprospektörer och den svenska minerallagen är exceptionellt förmånlig för gruvbolagen. Samtidigt tas alltför lite hänsyn till dem som påverkas av verksamheten och ersättningen till staten och fastighetsägare är i en internationell jämförelse mycket liten. Både de människor och den natur som påverkas av gruvindustrin måste ges en större vikt i processen, där miljöfrågorna behandlas grundligare och i ett tidigare skede än i dag. En ökad andel av vinsterna från gruvnäringen ska också återföras till de regioner där de skapats. Sveriges mineralpolitik måste utgå från ett långsiktigt perspektiv. Vänsterpartiet vill se en gruvnäring baserad på hållbara premisser; socialt och ekonomiskt såväl som ekologiskt.

Dokumentation

Vänsterpartiets motion finns här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00