Biogas-skjuts på gång i EU – men skakigt på hemmaplan

Nya möjligheter till produktions- och skattestöd gör det nu mer realistiskt att nå EU-mål om att tiodubbla biogasmarknaden de kommande sju åren, enligt Energigas Sverige. Men läget i Sverige orsakar fortsatt stor oro.

En annan stor förändring är samtidigt att underlättade statsstöd inte bara kan gå till produktion för fordonssektorn, utan även till gas som ska användas i industrin. <br>
En annan stor förändring är samtidigt att underlättade statsstöd inte bara kan gå till produktion för fordonssektorn, utan även till gas som ska användas i industrin.
Foto: Jonathan Nackstrand / European Union, 2014
Jacob Hederos

Det senaste året har utspelen stått som spön i backen när det kommer till att svara upp mot hur EU ska ställa om från beroendet av rysk naturgas och annan fossil energi.

Det senaste draget är att EU-kommissionen vill förlänga sparkravet för medlemsländerna, som kollektivt ska minska den totala gasanvändningen med minst 15 procent ytterligare ett år. 

Men därtill har lättade statsstödsregler och en gräddfil för ny produktion lagts till på listan av åtgärder för att uppmuntra till alternativen. Och där har särskilt uppmuntran för mer biometan och biogas setts som en pusselbit i arbetet.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00