Baylan håller öppet för höjd effektskatt

SKATTER. Höjningen av kärnkraftsskatten uteblev för år 2015, men kan återkomma i vårändringsbudgeten, enligt energiminister Ibrahim Baylan (S).

Johanna Alskog

Energiminister Ibrahim Baylan (S) vill tona ned betydelsen av en höjning av skatten på termisk effekt, den så kallade kärnkraftsskatten.

- Den ikläds alldeles för stor effekt, beroende på vad man tror eller tycker. Det handlar om ett öre per kilowatttimme, sade Baylan vid en pressträff med riksdagsjournalisterna.

Regeringen ville höja skatten redan vid årsskiftet, men höjningen uteblev i och med att riksdagen röstade ned regeringens budget. Ibrahim Baylan ville inte ge något definitivt besked om regeringen återkommer med höjningen i vårändringsbudgeten.

- Det är inte helt osannolikt, sade Baylan.

Enligt förslaget i regeringens budgetproposition skulle skatten höjas från 12 648 till 14 770 kronor per megawatt och månad, av den högsta termiska effekten. Den nuvarande skattesatsen har gällt sedan år 2008. Skattehöjningen skulle öka statens inkomster med 640 miljoner kronor brutto per år, och 250 miljoner netto.

Nämnda personer

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00